Europese bedrijven exporteren vuile diesel naar Afrika

Grote Europese bedrijven zoals Trafigura en Vitol leveren zwaar vervuilde diesel aan West-Afrikaanse landen. Dat staat in een vandaag gepubliceerd onderzoek van de Zwitserse ngo Public Eye.

Onderzoekers van Public Eye tankten diesel bij tankstations in acht Afrikaanse landen. Uit een analyse van de brandstof bleek dat die gemiddeld 200 keer meer zwavel bevatte dan volgens de Europese standaarden is toegestaan. Ook andere schadelijke substanties, zoals benzeen en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's), werden gevonden in concentraties die in Europa niet zijn toegestaan.

Geraffineerde producten en andere componenten worden samengevoegd tot een product dat in de industrie bekend staat als 'Afrikaanse kwaliteit'.

Afrikaanse kwaliteit

Volgens het rapport exporteren de bedrijven niet alleen vervuilde brandstoffen, maar produceren ze die zelf en verkopen ze die in sommige gevallen ook aan hun eigen pompen. Geraffineerde producten en andere componenten worden samengevoegd tot een product dat in de industrie bekend staat als 'Afrikaanse kwaliteit', zegt Public Eye.

De brandstoffen worden volgens de ngo met name gemengd in de ARA-zone (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen). De bedrijven hebben daar hun eigen faciliteiten. "Veel West-Afrikaanse landen die hoge kwaliteit ruwe olie naar Europa exporteren, krijgen daar toxische lage kwaliteit brandstof voor terug", aldus Public Eye.

Dit soort brandstof is allang verboden in Europa. Gebruik ervan draagt aanzienlijk bij aan de groeiende luchtvervuiling in Afrikaanse steden en is een gevaar voor de gezondheid van miljoenen mensen.

Luchtvervuiling

Het mengen van brandstoffen om een bepaalde exportkwaliteit te verkrijgen, is niet illegaal. De producten voldoen namelijk wel aan de Afrikaanse standaarden. Public Eye roept de bedrijven echter op wereldwijd alleen brandstoffen te verkopen die voldoen aan de Europese standaarden. "Dit soort brandstof is allang verboden in Europa. Gebruik ervan draagt aanzienlijk bij aan de groeiende luchtvervuiling in Afrikaanse steden en is een gevaar voor de gezondheid van miljoenen mensen."

Niet alleen Trafigura en Vitol exporteren deze producten naar Afrika. Ook andere oliebedrijven doen dat. Een woordvoerder van oliebedrijf BP zegt in een reactie in de Britse krant The Guardian dat BP niet de standaarden bepaalt op de markten waarin het bedrijf opereert. "Het is aan ieder land afzonderlijk om te bepalen hoeveel zwavel en andere parameters geschikt zijn voor de lokale markt."

Vitol en Trafigura reageren in dezelfde krant met de opmerking dat het rapport gebaseerd is op "misinformatie"en een "simplistische" voorstelling van zaken. Zo zouden individuele bedrijven geen schonere brandstof aan Afrikaanse landen kunnen leveren, omdat de landen vaak een uniforme kwaliteit eisen.

IPS DOOR:

Meer

 

Deel dit artikel