Europese landen besteden in 2012 opnieuw minder aan ontwikkelingssamenwerking

Persbericht - 3 april 2013

Voor het tweede jaar op rij daalt het totaalbudget dat de Europese landen besteden aan ontwikkelingssamenwerking. Dat blijkt uit de cijfers van 2012 die de OESO vandaag publiceert. België blijft met 0,47% boven het Europese gemiddelde van 0,39%, maar zit met een besparing van 13% amper boven enkele noodlijdende Zuiderse landen. Voor 11.11.11 getuigen de Europese cijfers van korte termijn denken. "De problemen in het Zuiden kun je niet even op pauze zetten", aldus algemeen directeur Bogdan Vanden Berghe.

Logo OESOIn 2012 bespaarde België 420 miljoen euro op het budget ontwikkelingssamenwerking. Die stevige inperking vertaalt zich nu ook op Europees niveau: uit zopas vrijgegeven OESO-cijfers valt te lezen dat ons land ruim 13% op het budget heeft bespaard. Dat is amper beter dan noodlijdende landen als Griekenland (-17%) of Portugal (-13,1%). België zakt ook nog eens twee plaatsen in de algemene ranking, naar een negende plaats. Europees blijft ons land nog boven het gemiddelde van 0,39%, maar ver van de 0,7% die we de wereld in trompetterden ten tijde van het Belgische EU-voorzitterschap.

Algemeen directeur van 11.11.11 Bogdan Vanden Berghe begrijpt dat in tijden van crisis besparingen onvermijdelijk zijn, maar verbaast zich over het korte termijn denken van veel Europese overheden.

"Schrappen in het budget ontwikkelingssamenwerking wordt gepresenteerd als een tijdelijke maatregel: dit pikken we later wel weer op. Maar zo werkt het natuurlijk niet. De problemen van armoede, honger of de gevolgen van de klimaatsverandering in het Zuiden zijn structureel. Je kan die niet even op pauze zetten. Doe je daar vandaag niets aan, dan wordt het probleem enkel groter. Vergelijk het met investeren in gezondheidszorg, daar schrap je ook niet ongestraft een deel van het budget."

Dat België met 0,47% nog boven het Europees gemiddelde zit is bovendien niet zo goed nieuws als het lijkt, aldus Vanden Berghe.

"De cijfers van België zijn gekleurd door een extra schuldkwijtschelding in 2012. Eigenlijk moet je dat bedrag aftrekken van de effectieve bestedingen. België volgt de Europese trend en daalt voor het tweede jaar op rij. In 2010 zat het budget op 0,64%, in 2011 zakten we naar 0,54%. Ook dit jaar is er al 133 miljoen geschrapt, en we zijn nog maar april."

Wat de OESO vandaag presenteert betreft enkel het budgettaire totaalcijfer. Een grondigere analyse van de Belgische cijfers en wat de concrete gevolgen zijn, volgt later. 11.11.11 brengt hier in mei een rapport over uit.

Deel dit artikel