Even uit de eigen kring en midden in de wereld - Wereldweekend 2005

Vrijdag 23 september verzamelden 85 volwassenen en 33 kinderen zich in de Westmalse bossen voor een weekend vorming, ontspanning, discussie en ontmoeting. Het Wereldweekend/Weekend Mondial 2005, een organisatie van Bevrijde Wereld, De Wereldschool en Le Coron. Na een kennismaking met een 9-tal organisaties in de infomarkt konden jong en oud zich opwarmen aan een kampvuur. 

Centrale thema van de vormingsmomenten in het weekend was de mensenrechten. Els Van Der Sypt, 5 jaar lang coöperante voor Bevrijde Wereld in de mensenrechtenorganisatie Karapatan leidde het thema in en trok de “klassieke” mensenrechtenbenadering open: vanwaar komen de mensenrechten, wat staat er allemaal in, wie tekent welke akkoorden, waarvoor worden ze (niet) gebruikt? Allerlei voorbeelden volgden in de verschillende workshops: recht op voedsel, water en onderwijs en hoe daaraan gewerkt wordt in Senegal, Gambia, Marokko en Burkina Faso. Recht op ontwikkeling en op het benutten van grondstoffen voor de eigen ontwikkeling van een land, met voorbeelden uit Bolivia en de Filippijnen. Een aangrijpend getuigenis van de steeds sterkere repressie op Samar, in de Filippijnen. Kortom een boeiende reeks met veel stof tot nadenken en discussie tijdens een wandeling of een bezoek aan een bio-boerderij. Of die je kon afreageren in een sessie Afrikaanse dans of op de Wereldfuif op zaterdagavond .

 

 

Onze vrienden van Le Coron stelden ’s zaterdagsavonds in avant-première hun nieuwe film “Le Zoo, l’usine et le prison” voor, met achteraf een kennismaking met enkele acteurs waaronder een indrukwekkende 18-jarige Safia Zellit. De problematiek van sociale rechten in België en sociale uitsluiting, waarover de film gaat, werd verder uitgewerkt in een workshop op zondag.

 

 

Foto: Jean-Pierre Griez, regisseur, en Safia Zellit, hoofdactrice van de film « Le Zoo, l’usine et le prison »

 

De kinderen hadden intussen een fantastische tijd achter de rug. Begeleid door een aantal (al dan niet jongere) vrijwilligers sprokkelden ze hout voor het kampvuur, knutselden, speelden in de bossen, volgden een workshop over Afrika, begeleid door Alfa Turnhout, en staken een slotspel in elkaar voor de hele groep.

 

 

 Een zeer geslaagde bijeenkomst van allemaal geïnteresseerden in noord-zuid, ieder op zijn  manier, met veel informatie, en veel ambiance. Een stuk motivatie om verder te werken aan solidariteit, als personeelslid, vrijwilliger, of geïnteresseerde.  En erg verrijkende uitwisselingen tussen noord en zuid, en tussen Vlaanderen en Wallonië.

Geïnteresseerd in het Wereldweekend 2006? Hou onze website in de gaten of laat iets weten op info@bevrijdewereld.be, we houden je op de hoogte!

Solidagro DOOR:

Deel dit artikel