Fatima Burnad vanuit India: “We doen voort tot alle mensen terug een nieuw bestaan kunnen opbouwen

Sinds 27 december, nauwelijks 24 uur nadat de tsunami toesloeg, zijn de mensen van de Indische organisatie Society for Rural Education and Development (SRED) in touw. Zij richten zich voornamelijk tot de allerarmsten in de Indische deelstaat Tamil Nadu: de Dalits en Irulas, een inheemse groep. Momenteel zijn zes teams betrokken bij de noodhulp in zes districten. Deze staan de mensen in de evacuatiecentra bij met noodhulp en psychologische begeleiding.

In een eerste fase, nog voor nieuwjaar, werden de zes gebieden bezocht om een inschatting te kunnen maken van de noden. Vanaf 2 januari begon men met de distributie van hulpgoederen. “Soms kwamen we daarbij in conflict met boeven, dorpshoofden en lokale politici die de hulpgoederen voor zichzelf opeisten,” meldt Fatima Burnad, “maar we weigeren om het aan hen te geven en zorgen ervoor dat alles bij de armsten terecht komt.” Fatima is de coördinatrice van SRED, dat door Geneeskunde voor de Derde Wereld gesteund wordt, en houdt ons op de hoogte van de voortgang van de noodhulp.

Dalits en Irulas worden gedicrimineerd en hulp van de overheid bereikt hen nauwelijks. “Wij richten onze inspanningen op de kinderen, vrouwen, Dalits, Irulas en arme vissers die geen toegang hebben tot bronnen van hulp,” zegt Fatima. “Onze mensen leven en slapen bij de mensen in de evacuatiecentra,” legt ze uit, “Zo kunnen we de jongeren motiveren om met ons mee te werken en praten de mensen met ons over hoe ze aan de tragedie ontsnapten, levens redden of gewond raakten.” Bij zo'n ramp mag men niet vergeten hoe belangrijk ook deze psychologische bijstand is.

SRED werkt nu met 2939 families in 43 dorpen van zes districten in Tamil Nadu. De mensen kregen kleren, lakens, voedingswaren, zeep, kookpotten, enz. Nu de onmiddellijke noden gelenigd zijn wordt het tijd om aan de toekomst te denken. Maar de oogst is van de velden gespoeld en het land is onvruchtbaar geworden door het zoute water. Vissers durven de zee niet meer op en hebben geen boot meer.

“De mensen willen een huis, een bron van inkomsten, netten en boten,” zegt Fatima. Daarom doet ze een oproep aan ons: “we zullen dit werk verderzetten tot alle mensen terug een nieuw bestaan kunnen opbouwen maar daarvoor hebben we uw hulp nodig.”

Het volledige verslag van de noodhulpactiviteiten van SRED kan gedownload worden op de website van intal.

intal DOOR:

Deel dit artikel