Filippijnse advocaten slachtoffers van bedreiging, intimidatie en moord

Meester Joke Dereymaeker nam in november 2008 deel als waarneemster aan een onderzoeksmissie naar het geweld tegen Filippijnse advocaten en rechters. Ze vertelt hieronder haar verhaal.

Het lijken wel scènes uit een thriller: een advocaat wordt met de dood bedreigd via anonieme sms-berichten, militairen doorzoeken ‘s nachts zijn kantoor, hij wordt gevolgd door gemaskerde mannen op motors, onbekenden proberen buren en familie uit te horen, hij houdt noodgedwongen zijn consultaties telkens op andere plaatsen en schrijft zijn conclusies in internetcafés. Helaas is dit de werkelijkheid voor sommige confraters uit de Filippijnen. 20 advocaten en 15 rechters werden de laatste jaren vermoord, anderen ontsnapten op het nippertje aan aanslagen op hun leven.

In juni 2006 participeerde ik in een eerste onderzoeksmissie naar het geweld tegen Filippijnse advocaten en rechters, samen met Nederlandse advocaten en rechters. Het ophefmakende rapport "From facts to Action. Report on the attacks against Filipino Lawyers and Judges" werd in juli 2006 wereldwijd verspreid.

De Nederlandse Stichting Advocaten voor Advocaten organiseerde in november 2008 voor de tweede maal een missie, waarbij ik mocht optreden als waarnemer voor de Orde van Vlaamse Balies.

De missie sprak in eerste orde met de slachtoffers: advocaten en rechters of hun nabestaanden, mensenrechten- en advocatenorganisaties. Maar ook overheidsinstanties werden geïnterviewd, o.a. de politietop, de viceministers van Binnenlandse Zaken en Defensie, en vertegenwoordigers van de National Security Advisor, van het National Bureau of Investigation en van de Ombudsman. Ook waren er ontmoetingen met de Eerste Voorzitter van het Supreme Court, met verschillende volksvertegenwoordigers uit Kamer en Senaat en met de Commission on Human Rights.

Het volledige artikel over deze missie vinden jullie hier in pfd bijlage.

intal DOOR:

Deel dit artikel