Filippijnse overheid niet opgewassen tegen tyfusepidemie

Ngo's doen oproep om op te komen voor het recht op gezondheid

De recente tyfusepidemie in de Filippijnen legt de zwakke punten van het gezondheidsysteem bloot. De lokale partners van intal werken aan de basis met de bevolking zodat deze hun rechten op een betere dienstverlening kunnen laten gelden.

Drie weken al worden enkele provincies in de Filippijnen geteisterd door een epidemie van tyfuskoorts. Vooral in de provincie Laguna, niet zover van de hoofdstad Manilla, is de toestand ernstig. Alleen in de stad Calamba werden meer dan 1500 personen getroffen. In Iloilo City, aan de andere kant van het land werden ook honderden mensen opgenomen met het vermoeden van tyfus. Daar vielen vier doden.

Drie weken na de start van de epidemie in de provincie Laguna heeft de overheid de oorzaak ervan nog steeds niet kunnen ontdekken. Nochtans is dat essentieel om dergelijke besmettelijke ziekten onder controle te kunnen brengen.

Volgens de Council for Health and Development (CHD), een Filippijnse partnerorganisatie van intal, schiet het onderzoek door het ministerie voor gezondheid tekort. "Het ministerie verklaarde dat er te weinig chloor in het drinkwater was maar slaagde er niet in om de schuldige aan te wijzen," schrijft CHD.

Volgens de organisatie doet deze opstoot van de ziekte ook vragen rijzen over de privatisering van drinkwater. Het is opmerkelijk dat de vorige minister van gezondheid vijftien jaar geleden al waarschuwde dat tyfus aanzienlijk toenam. Hij zag toen een dringende nood om de kwaliteit van de drinkwaterdistributie in de steden te verbeteren. Sindsdien werd de distributie van drinkwater in de Filippijnen geprivatiseerd, wat de situatie niet bepaald verbeterde volgens het Water for the People Network.

"De basisgezondheidsprogramma's zijn bezorgd over het gebrek aan alertheid en daadkracht van de overheid in dergelijke situaties," zegt CHD. Dat is niet verwonderlijk want het zijn vooral de armsten die het slachtoffer worden van dergelijke epidemies. Zij zijn het meest vatbaar voor infectieziekten door de primitieve omstandigheden waarin de meeste Filippino's moeten overleven.

CHD en de basisgezondheidsprogramma's roepen de mensen op om actief hun recht op basisgezondheidszorg op te eisen ten opzichte van de lokale en nationale overheid. Volgens CHD hebben de mensen het volste recht om concrete en realistische maatregelen te verwachten van de overheid. Het gaat dan niet enkel om maatregelen om epidemies in te dijken maar ook om deze te voorkomen, zoals het verstrekken van veilig drinkwater.

intal DOOR:

Deel dit artikel