Financiële transactietaks - gaat het eindelijk gebeuren?


Na vijftien jaar vechten voor een taks op financiële producten lijkt het er eindelijk van te komen. De FTT of Financiële Transactietaks zou wel eens een deel van onze dagelijkse realiteit kunnen worden. De eerste stappen zijn nog schuchter, met een nog te bescheiden Frans voorstel, een coalition of the willing en extra druk van zowel voor- als tegenstanders. Maar dat er iets staat te gebeuren is wel duidelijk. Met 11.11.11 strijden we al sinds midden jaren negentig voor deze taks en we zijn blij dat het er nu eindelijk van lijkt te komen. Het verhaal is echter nog lang niet rond.

tax_scrabble_bord_300x300


De Financiële Transactietaks is hot news. Dat blijkt uit de berichten in de media, maar ook uit het gegons op twitter, facebook en in ons eigen circuit. Zal het er eindelijk van komen, vraagt iedereen zich af. Want ondanks het ostentatieve verweer van de financiële markten en de tegenstand van de Britse premier David Cameron, is er een steeds grotere Europese consensus.

Deze week legt de Franse regering aan haar parlement een wetsvoorstel voor over de eenzijdige invoering van een Franse transactietaks, zijn er gesprekken tussen Merkel en Cameron om de Britten alsnog aan boord te trekken en is er tenslotte een 'coalition of the willing' in de maak van negen Europese landen, waaronder België.

Het belangrijkste in dit rijtje lijkt toch vooral het initiatief van Sarkozy om in Frankrijk op eigen houtje de taks in te voeren. Ok, Sarko zou dit wel eens kunnen doen in het kader van de komende presidentsverkiezingen, maar het feit dat hij hiervoor kiest geeft toch aan hoe ver de geesten ondertussen gerijpt zijn.

Met een Franse invoering zou wel eens het eerste van een hele reeks dominosteentjes kunnen vallen, en dat is toch waar we al 15 jaar voor strijden.

Toch blijft het opletten geblazen. De Franse voorstellen zijn op zich een stap vooruit, maar inhoudelijk valt er nog een pak over te zeggen. Concreet is het wetsvoorstel immers allesbehalve sterk.

Zo komt er een taks op het verhandelen van aandelen van 0,1%, maar enkel op die van de 100 grootste Franse bedrijven. Wel goed is de taks op short selling en high frequency trading van 0,01%. Hoe laag ze ook is, dit betekent een reële rem op speculatie an sich (en dus op wat ons allemaal in de problemen heeft gebracht). Ook bij de besteding van de opbrengst stelt de ngo-wereld zich nog vragen.

Gaf Sarko aanvankelijk nog uitdrukkelijk aan dat een deel hiervan naar ontwikkeling en het klimaat zou gaan, die piste is voorlopig niet terug te vinden in het Franse voorstel. De verwachtte 1 miljard euro zou naar de Franse begroting gaan.

Dat laatste staat natuurlijk in fel contrast met de internationale verantwoordelijkheid die de financiële markten dragen en die wij al jaren aanklagen.

Als we Frankrijk hierin laten doen, lopen we bovendien het risico een precedent te scheppen voor de rest van Europa: eigen deur eerst. Dat mag niet de bedoeling zijn. Vandaar dat we volop de actie van Oxfam Frankrijk steunen om Sarkozy met een mail- en belactie onder druk te zetten.

In een schitterend uitgedachte campagne kan je een mail sturen aan de adviseurs van Sarkozy, aan de eerste minister of de Franse minister van Financiën. Je kan zelfs bellen met het Elyzée op het nummer 0033-142.928.100. Oxfam heeft er zowaar bij bedacht wat je kan zeggen zodra er opgenomen wordt. Uiteraard hopen we dat die stem/jullie stem luid en duidelijk gehoord wordt.

Terug naar Europa, waar ook vanalles aan het bewegen is.

Zo is er een nieuwe studie van Avinash Pernaud en Stephany Griffith Jones die bewijst dat de invoering van een financiële transactietaks Europa geen geld zal kosten maar net geld zal opbrengen. In tegenstelling tot een eerdere studie van de Europese Commissie becijferden zij dat het BNP door een Europese invoering 0,25% zou stijgen in plaats van 0,20% te zakken.

Pernaud en Griffith Jones zijn niet de eersten de beste. Pernaud was een van de mensen die Bill Gates overtuigde van het nut van de FTT en Griffith Jones is een erg gerespecteerde economiste die zich al jaren in de werking van de financiële markten specialiseert.

Er is tenslotte ook het initiatief van negen landen om onder het Deense voorzitterschap de invoering van een Europese FTT rond te krijgen. Voorlopig zijn er maar drie officiële vergaderingen gepland, de groep vraagt een hoger en intensiever tempo. Ons land trekt hier mee aan de kar.

Wij hopen alvast dat het zoden aan de dijk zal zetten om van de kleine Franse heffing een degelijke taks op de financiële markten te maken. Een taks die een breed gamma van financiële producten belast, die door meerdere landen wordt toegepast en die gebruikt wordt voor het temperen van speculatie, maar ook om de financiële sector te laten mee betalen voor een sociaal beleid. Voor extra middelen voor ontwikkeling en voor het financieren van de strijd tegen de klimaatverandering.

 

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel