Sociale bescherming in Mali. Fotoreeks van Tim Dirven

In het West-Afrikaanse land Mali ijvert Union Technique de la Mutualité (UTM), een partnerorganisatie van de CM en Wereldsolidariteit, voor sociale bescherming voor iedereen.  UTM probeert de bevolking te overtuigen van het sociale en medische nut van een ziekteverzekering op basis van solidariteit en probeert systemen op te zetten zodat mensen met weinig geld toch de bijdrage kunnen betalen.

In mei trokken freelance journaliste Majorie Blomme, fotograaf Tim Dirven, cameraman Lou Demeyere en 11.11.11 medewerker Koen Detavernier, naar Mali om de werking van UTM op het terrein in beeld te brengen.

Cameraman Lou Demeyere filmde getuigenissen over sociale bescherming.

Een selectie foto's van Tim Dirven.

Enkele verhalen

Harouna
In totaal heeft Harouna zeven kinderen. Een van zijn twee vrouwen is net bevallen van een zoon, Youssef. Terwijl ze hem de borst geeft en de andere kinderen rondom haar zitten, steekt Harouna van wal. “De mutualiteit was het beste wat me kon overkomen,” zegt hij. “Sinds ik aangesloten ben, ben ik ook veel geruster. Met zeven kinderen is het risico dat er met een van hen iets gebeurt, veel groter. Nu kan ik naar de dokter vanaf het moment dat ik zie dat er iets niet klopt.”

“De mutualiteit is heel belangrijk,” zegt Harouna. “Het bedrag dat je ervoor betaalt lijkt groot, maar je krijgt er veel voor terug.” “Het gaat niet alleen over jezelf. Met dit systeem steun je iedereen,” zegt Harouna. “Je helpt alle leden van de gemeenschap.”

Lassine Diarra en zijn vrouw Hawa Keita.
Hoewel Lassine als bewaker wel degelijk werkt in dienst van een bedrijf, heeft hij al zeven maanden geen salaris meer ontvangen. Een inkomen is er dus niet. Deze mensen overleven. “Geld voor een dokter of een ziekenhuisbezoek hebben we niet,” zegt Lassine. “Ik ken het systeem van de mutualiteiten wel, maar wat doe je als je moet kiezen tussen je bijdrage betalen of je kinderen eten geven?”

timdirven 1

Om wie minder geld heeft makkelijker te kunnen overtuigen om lid te worden, werkt UTM samen met een organisatie voor microkrediet. Als mensen zich verenigen en anderen mee overtuigen om zich aan te sluiten, komen ze in aanmerking voor een microkrediet, wat hun inkomen helpt verhogen. Lokale vrouwenverenigingen spreken soms onder elkaar af om wekelijks een klein bedrag aan de kant te leggen, zodat ze nooit in de problemen komen om hun bijdrage voor het ziekenfonds te betalen.

Dramane Traore
Dramane Traore is zesenzestig jaar en werkt al sinds 1973 als puttendelver. “Het is heel zwaar werk. En bijna niemand anders wil het doen. Vandaag moet hij een put van minstens twaalf meter diep graven. “Ik moet het water bereiken,” zegt hij, steunend op de rand van de put. Zijn oude, verweerde gezicht verraadt een hard en moeilijk leven. “Ik blijf werken,” zegt hij. “Tot ik niet meer kan. Een pensioen, zeg je? Ik zou niet weten wat dat is. Ik heb een gezin en een grote familie die ik moet onderhouden, daarom moet ik blijven werken. Als ik echt niet meer kan, zullen mijn kinderen voor mij zorgen. Daarom heb je ook kinderen, natuurlijk.”

“Ik ben geen lid van de mutualiteit,” vertelt hij. “Eerst begreep ik het systeem niet goed, maar nu wel. Wie ingeschreven is betaalt maar 30% van de kosten, en dat is een groot voordeel. Ik zou wel willen aansluiten, maar ik heb er de middelen niet voor.”

timdirven17

“De intentie is er bij veel mensen wel, maar de realiteit haalt vaak de nobele bedoelingen in,” zegt Seydou Ouattara. “Soms zijn mensen niet op de hoogte van de voordelen van de mutualiteit, maar in veel gevallen sluiten ze niet aan door een gebrek aan geld. Dat is een groot probleem. Een bepaald percentage van de Malinezen zijn zo arm dat ze alleen maar eten kunnen kopen. Ze leven in een dagelijkse strijd: de zoektocht naar voedsel. Voor hen heeft de overheid een speciaal programma opgericht: RAMED (Régime d'Assistance Médicale). Ze financiert zelf de bijdragen voor de mutualiteit van de doelgroep. RAMED is bedoeld voor de 5% armsten van de bevolking.


Lamine Camara (62) zit in de schaduw van de grote mangoboom op het familiale erf. Rondom hem scharrelen de kippen. De kinderen spelen in het zand. Hij is sinds 2009 aangesloten bij de mutualiteit. “Ik heb last van een hoge bloeddruk. Daardoor ben ik gedeeltelijk verlamd. Dankzij de mutualiteit is de medicatie veel goedkoper. De zorg is nagenoeg gratis.”

Bata Konta heeft twaalf kinderen. Hij had er nog meer, maar die zijn gestorven. “Ze waren ziek. En we hadden geen geld voor de dokter. Als de kinderen ziek worden, probeer ik ze mee te nemen naar een gezondheidscentrum, maar dat is duur. Soms kan ik het betalen, soms niet. Wanneer ik genoeg geld heb, breng ik ze erheen, maar anders laat ik ze thuis tot mijn financiële situatie verbetert. Ik ken het systeem van de mutualiteiten, maar ik heb geen geld om de bijdragen te betalen. Mocht ik het hebben, dan was ik al lang aangesloten geweest.”

Gaoussou Haidara.
Deze zesjarige jongen was er zonder de mutualiteit misschien niet meer geweest. Maynu Kuma, zijn moeder, vertelt: “Gaoussou werd ziek toen hij twee jaar was. Hij had geen energie, geen kracht meer. Als hij probeerde te stappen, zakte hij ineen op de vloer. Een gezondheidsmedewerker van UTM die bij ons op bezoek kwam zag hoe erg Gaoussou eraan toe was en raadde ons aan om hem verrijkte bloem te geven. Hij was slecht gevoed, zijn voeding was niet gevarieerd genoeg, maar dat beseften we niet.”

maliEnkele feiten over Mali    

Oppervlakte: 1.240.192 m2
Bevolking: 16.455.903 (juli ’14)
Kindersterfte < 1 jaar: 104,34/1000 geboorten (2014)
Levensverwachting: 55 jaar (2014)
Bevolking onder armoedegrens (< 1,25 USD/dag): 50,4% (2010)
Plaats op VN-Human Development Index: 176 (van 187 landen)

Bevolking zonder enige sociale bescherming: 78%
Bevolking aangesloten bij verplichte sociale zekerheid van o.a. ambtenaren: 17%
Bevolking vrijwillig aangesloten bij ziekenfonds als UTM: ong. 5%

Over UTM

  • De aansluiting is vrijwillig.
  • In de steden zijn er vandaag 80.000 à 90.000 leden, op het platteland zo’n 154.000.
  • De leden hebben toegang tot alle niveaus van de gezondheidspiramide: van lokale gezondheidscentra tot universitaire ziekenhuizen. Ze hebben recht op terugbetaling voor generische medicijnen, en wie ziek wordt kan in het hele land behandeld worden. De behandeling is dus niet beperkt tot de eigen regio.
  • De leden krijgen informatie over gezondheid, hygiëne, gezonde voeding en gezinsplanning. Dit gebeurt onder andere door gezondheidswerkers aan huis.
  • Sinds 1996 is UTM erkend als unie. Ze overkoepelt momenteel 121 mutualiteiten.  In die hoedanigheid is ze ook een belangrijke gesprekspartner van de Malinese overheid over het beleid voor gezondheidszorg.
11.11.11 DOOR:

Steun de 11.11.11 campagne, stort je bijdrage online

Ja, ik steun 11.11.11

campagne 2015-affiche
socialebescherming.be

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels