G3W biedt hulp aan overlevenden aardverschuiving in de Filippijnen

Nauwelijks 48 uur nadat op het eiland Leyte in de Filippijnen een dorp verdween onder de modder heeft een lokale organisatie al een plan klaar om de overlevenden te helpen. G3W wil hen daarbij financiëel ondersteunen.

Vrijdagochtend 17 februari hoorden de bewoners van Guinsaugon een rommelend geluid uit de richting van de berg Can-abag, zo'n twee kilometer verderop. Even later werd het hele dorp bedolven onder een laag modder van acht meter dik. Een oppervlakte van 45 hectaren, waarop 475 gezinnen woonden, werd van de kaart geveegd.

De verschrikkelijke beelden uit Guinsaugon, een dorp van de gemeente St. Bernard op het eiland Leyte, gingen de wereld rond. De tragedie is enorm. Waarschijnlijk werden honderden mensen onder de modder bedolven. Waarschijnlijk zijn er bijna 2000 slachtoffers, waaronder 200 kinderen die zich in het lokale schooltje bevonden.

Spijtig genoeg is dit soort rampen in de Filippijnen niet ongewoon. In 2003 werden in dezelfde streek al eens 105 mensen bedolven onder een modderlawine. Op kleinere schaal gebeurt dit herhaaldelijk, vooral na enkele weken van hevige regens, zoals ook het geval was in Guinsaugon.

De onderliggende oorzaak van deze aardverschuivingen is de ontbossing. De Filippijnse eilanden bestaan bijna volledig uit kale heuvels. Er zijn nauwelijks bomen om de grond vast te houden bij hevige regenval. De commerciële houtkap van de jaren 70 heeft de grote bedrijven en enkele steenrijke Filippijnse families geen windeieren gelegd maar zaait nog steeds dood en vernieling voor de arme bevolking.

Meteen na de ramp begon de lokale bevolking de hulp te organiseren maar reddingswerkers kunnen enkel nog lijken uit de modder halen. Op zondag 19 februari stond de teller al op 220. Na enkele dagen kwam ook de buitenlandse hulp op gang. Zelfs de Amerikaanse troepen die in de Filippijnen zijn werden naar Leyte gestuurd. Ongetwijfeld wil de Verenigde Staten met dit humanitair stuntwerk vooral haar militaire aanwezigheid legitimeren.

Meestal droogt de hulp van buitenaf bij dergelijke rampen vlug op nadat de lijken geborgen zijn. De lokale bevolking weet dat en contacteerde via hun lokale organisaties het Leyte Center for Development (LCDE), een ontwikkelingsorganisatie op het eiland. Deze organisatie stelde meteen een plan op.

LCDE wil klaar staan om de overlevenden van Guinsaugon en omliggende dorpen te helpen deze zware periode te overbruggen en zich opnieuw te vestigen. G3W en Bevrijde Wereld willen hen daarvoor de nodige middelen ter beschikking stellen. U kan uw bijdrage storten op rekeningnummer 001-1951388-18 van Geneeskunde voor de Derde Wereld met vermelding "Leyte".

Deel dit artikel