Gent maakt zich op voor nationale vredesmanifestatie tijdens Europese defensietop

Op 23 en 24 september komen de Europese ministers van Defensie naar Gent voor een informele bijeenkomst. Volgens de ontslagnemende regering gaat het om een van de belangrijkste mediagebeurtenissen van het voorzitterschap.

De bijeenkomst valt op het ogenblik dat de oorlog in Afghanistan en buurland Pakistan verder dreigt te escaleren nu de NAVO het grootste offensief sinds haar bestaan heeft aangekondigd in het zuidelijke deel van Afghanistan (regio van Kandahar).

Behalve Cyprus en Malta leveren alle Europese landen 32.280 troepen aan deze uitzichtloze oorlog die jaar na jaar meer slachtoffers maakt. Ontslagnemend minister van Defensie De Crem lijkt elke realiteitszin rond Afghanistan te hebben verloren, spreekt over 'oorlogje' en minimaliseert de incidenten.

Een platform van 37 organisaties en politieke partijen wil niet passief toekijken en roept op tot een nationale vredesmanifestatie op 23/09 (19u) in Gent. In een gemeenschappelijke platformtekst vragen ze dat er een eind wordt gemaakt aan de oorlog in Afghanistan, waarschuwen ze voor de militarisering van de EU en willen ze dat de kernwapens van Europese bodem en in de wereld verdwijnen. De vredesbeweging vraagt ook om die week vanaf 21/09 - op de internationale dag van de vrede - de vredesvlag uit te hangen.

De burgemeester van Gent reageerde alvast op een open brief van de vredesbeweging en sprak zijn steun uit voor dit initiatief. Hij kondigde ook aan dat de vredesvlag aan het Stadhuis en officiële gebouwen zal wapperen. De burgemeester zal de defensieministers bij hun ontvangst uitleggen waarom Gent een vredesstad is. Ook het bisdom steunt de vlaggenactie en maakt dat zichtbaar met een grote vredesvlag aan de Gentse Sint-Baafskathedraal.

Op vrijdag 17 september (11u30) zal de burgemeester een kleine delegatie van de vredesbeweging ontvangen op het Stadhuis. De vertegenwoordigers van het vredesplatform zullen hun eisen en de verschillende vredesinitiatieven tijdens die week toelichten. Ze zullen symbolisch ook een grote regenboog vredesvlag overhandigen. Na de ontmoeting zal een kleine kleurrijke karavaan getooid met vredesvlaggen de stad intrekken om de bevolking warm maken om deel te nemen aan de vredesmanifestatie en de vredesvlag uit te hangen.

Praktisch:

17/09 (11u30): overhandigen vredesvlag aan Gentse burgemeester - Stadhuis Gent.

12u: kleine vredeskaravaan trekt door centrum Gent

21/09: start vlaggenactie (ook in heel België)

23/09 (19u): nationale vredesmanifestatie - vertrek en aankomst aan 't Zuid' (Woodrow Wilson plein)

Meer info en andere initiatieven:kan je vinden op http://www.stopoorlogstop.be

Deel dit artikel