Gerechtigheid in de zaak Ernest Manirumva


ai actie ernestOp 9 april 2009 werd Ernest Manirumva, een prominente Burundese activist, vermoord teruggevonden voor zijn huis in Bujumbura. Hij was vicevoorzitter van het Observatorium van de Strijd tegen Corruptie en Economische Misbruiken (OLUCOME).

Net voor zijn dood had hij nog de corruptie bij de Burundese politie onderzocht. Manirumva nam ook corruptie binnen privébedrijven onder de loep.

In juli 2010 startte het proces tegen de verdachten van de moord op Ernest Manirumva. Zestien verdachten werden voor de rechtbank gebracht waaronder burgers, politieagenten en gedemobiliseerde soldaten.

Op 22 mei 2012 viel eindelijk een beslissing. Het Hooggerechtshof veroordeelde 14 personen tot zware gevangenisstraffen voor de moord op Ernest Manirumva.

De uitspraak werd echter negatief onthaald door zowel lokale organisaties in Burundi als internationale organisaties, waaronder Amnesty International, Broederlijk Delen en 11.11.11. Zij drukten hun bezorgdheid uit na de uitspraak, omdat het parket bepaalde belangrijke aanwijzingen niet zou opgevolgd hebben. Zo werden de vaststellingen van een recente onderzoekscommissie en van de FBI (Federal Bureau of Investigation) genegeerd.

Op 21 november gaat het beroep in de zaak Ernest Manirumva van start. Dit is een nieuwe kans voor het Burundees rechtssysteem om ervoor te zorgen dat gerechtigheid zegeviert in deze belangrijke zaak.
Doe mee met de briefschrijfactie van Amnesty

Schrijf een brief aan de Burundese president en eis dat in deze fase van het proces wel alle belangrijke pistes onderzocht worden.

Dit is een belangrijke nieuwe gelegenheid  om (opnieuw) gerechtigheid te eisen van de Burundese autoriteiten. 


Meer info over de zaak Ernest Manirumva

Op deze site:
11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel