Gerechtigheid voor dood Chebeya blijft uit

Vandaag is het precies één jaar geleden dat de Congolese mensenrechtenactivist Floribert Chebeya werd vermoord. Het proces tegen de verdachten loopt ondertussen ten einde. Helaas lijkt het er op dat dit proces geen gerechtigheid zal bieden.

Floribert Chebeya was directeur van de mensenrechtenorganisatie La Voix des Sans Voix en secretaris van Renadhoc, de Congolese mensenrechtenkoepel. Hij stond bekend als een onverschrokken mensenrechtenactivist. 11.11.11 steunde jarenlang zijn werk. Het lichaam van Floribert Chebeya werd teruggevonden, nadat hij een oproep had gekregen om politiechef John Numbi te bezoeken. Ook zijn chauffeur verdween, zijn lichaam is nog steeds niet teruggevonden.

11.11.11 steunde de vraag van de nabestaanden om een onafhankelijk onderzoek, een vraag die de Belgische regering overnam. Daarnaast vroegen we België om tijdens de viering van 50 jaar Congo aandacht te besteden aan de mensenrechtensituatie in Congo. Uiteindelijk tekende premier Leterme het rouwregister: ‘In naam van de Belgische regering en uit mijn eigen naam. Met mijn respect en mijn meest oprechte emoties.'

Het onderzoek naar de moord leek vlot te verlopen. Een aantal verdachten doken op, waaronder John Numbi, de politiechef bij wie Chebeya was opgeroepen voor zijn dood. Het proces, dat tegen midden juni zou worden afgerond, lijkt echter uit te draaien op een sisser. Numbi werd weliswaar geschorst, maar moest tijdens het proces enkel opdagen als getuige.

Deskundigen die het debat van nabij volgen, spreken van 'gesjoemel'. Ook de advocaten van de burgerlijke partijen hebben zich inmiddels teruggetrokken, nadat de beschuldiging van moord middenin het proces plots veranderd werd in onvrijwillige doodslag. Er ging veel mis, zodat bijvoorbeeld een aantal getuigen niet onder ede verschenen en enkel als 'informaten' spraken. De weduwe van Chebeya schreef een brief tegen John Numbi, maar hier werd niet op in gegaan.

Tijdens het bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere kwam het proces aan bod. President Joseph Kabila beriep zich op de scheiding der machten. Dat de uitvoerende macht zich niet mag bemoeien met justitie, klopt uiteraard. Het verloop van het proces lijkt echter te suggereren dat het tegendeel hier het geval is.

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel