Getuigenis vanop Leyte


bevrijde wereld lyte 250x200Jazmin "Minet" Jeruzalem is penningmeester van EVRAP, de partneroganisatie van Bevrijde Wereld op het Filippijnse eiland Leyte. Hun kantoor in Palo werd bijna compleet van de kaart geveegd door de tyfoon. Ze vertelt wat er gebeurde en hoe de situatie nu is: "We steken een handje toe bij noodhulpmissies, maar hebben zelf hulp nodig."

 


Palo ligt op 9 kilometer van Tacloban, de stad die nu wereldwijd in de schijnwerpers staat. Het kantoor van EVRAP in Palo was ooit een stevig gebouw van 2 verdiepingen. Na de doorgang van de tyfoon bleven er enkel een paar muren en afval van over. In de hele omgeving stond er niets meer recht.

"We hebben niets kunnen redden," vertelt Minet. "Nochtans waren we goed voorbereid voor de tyfoon. Kantoormateriaal, documenten en computers brachten we over naar de 2de verdieping. We verwachtten immers overstromingen. Ook de mensen in onze werkgebieden werden gewaarschuwd. Maar we hadden nooit verwacht dat de tyfoon zo krachtig zou zijn."

Minet haalt zich weer voor de geest hoe het was toen de tyfoon over het kantoor raasde. "Samen doken we onder in het kantoor. Ineens vloog het dak aan stukken en barstten de ramen. We gingen op de vloer liggen om ons te beschermen tegen de rondvliegende wrakstukken. Bang en hulpeloos wachtten we af. Allemaal dachten we dat de muren zouden instorten of dat de golf ons zou overspoelen."

Gelukkig hebben Minet en alle medewerkers de tyfoon overleefd. "We steken nu een handje toe bij bij de noodhulpmissies, maar hebben het erg moeilijk. Onze families behoren ook tot de slachtoffers," zegt Minet.

Zaak is nu om met de hulp van Belgische donoren zo snel mogelijk het kantoor weer operationeel te maken. Zo kan EVRAP de programma's in haar werkgebieden op Samar en Leyte voortzetten. Boeren die hun oogst en akkers verwoest zagen, moeten weer aan het werk om hun families te kunnen voeden in de toekomst.

 

 

Deel dit artikel