Geweldloosheid, een geweldige boodschap

KULAK-Congresdag i.s.m. Pax Christi te Kortrijk

'Geweldloosheid, een geweldige boodschap’. Rond dit thema organiseert de Sint-Michielsbeweging een congresdag op zaterdag 17 maart 2007 van 9.30 tot 17 uur in de gebouwen van de KULAK in Kortrijk en dat in samenwerking met Pax Christi Vlaanderen, de werkgroep ‘Denkend Geloven van de KULAK’ en KMS (Kerkwerk Multicultureel Samenleven). Het programma bestaat uit 2 hoofdreferaten in de voormiddag en uit 4 workshops, een afsluitende lezing en een gebed om vrede in de namiddag. In de voormiddag spreken Regine Beer en zuster Karin Lelyveld.


Getuigenissen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Regine Beer op transport naar Auschwitz gezet. Ze overleefde het kamp als een van de weinigen. Sinds 1979 vertelt ze haar ervaringen aan jongeren opdat de fouten uit het verleden zich niet zouden herhalen. "Mensen, jongeren van deze wereld . werk met je eigen middelen, met je eigen mogelijkheden . aan een maatschappij waar vrede, gelijkheid, broederlijkheid en verdraagzaamheid centraal staan ." De tweede gastspreker is zuster Karin Lelyveld van het Liobaklooster in het Nederlandse Egmond. Ze is bekend als bezielster van de School voor Vrede. Geschokt door het hoge aantal zelfdodingen, het feit dat jongeren onverschillig werden en geen zin meer in hun leven zagen, bracht zuster Karin haar droom tot leven om te bouwen aan een wereld van vrede. Na jaren van plannen en reflectie worden nu ‘Scholen voor Vrede’ georganiseerd. De school wil jongeren een unieke leef-, studie- en ervaringsomgeving verschaffen waar ze zich kunnen voorbereiden op ‘vredeswerk’, innerlijk en naar de wereld.

Workshops

In de namiddag kunnen de deelnemers een keuze maken uit vier workshops. Na een inleiding door een spreker is er ruim tijd voor interactie en dialoog. De deelnemers kunnen kiezen uit workshops rond ‘Gezin en geweldloosheid’ (Jan Christiaens, Sint-Michielsbeweging), Interreligieuze dialoog en geweldloosheid (Thomas Holvoet, KMS), Internationale politiek en geweldloosheid (Bart Horemans, Pax Christi Vlaanderen) en Onderwijs en geweldloosheid (Ronny Verhelle, oud-directeur Pleinschool). De congresdag wordt afgesloten met een lezing door priester Noël Bonte, de verantwoordelijke van de Sint-Michielsbeweging en een gebed om vrede.

De deelnameprijs bedraagt 15 euro per persoon of 30 euro voor een gezin (ouders en een of meerdere inwonende kinderen). Drank en broodjes zijn inbegrepen. Een halve congresdag kost 8 euro (zonder broodjeslunch)

De uiterste inschrijvingsdatum is 8 maart 2007. Inschrijven kan ook elektronisch via de website van de Sint-Michielsbeweging: www.sint-michielsbeweging.be .
Contactgegevens: Sint-Michielsbeweging, H. Geeststraat 2 in 8500 Kortrijk, tel: 056 24 56 30 en e-mail: sintmichielsbeweging@telenet.be .

Deel dit artikel