Gloria Ambrosio wint de Womed Award Zuid

Gloria Isabel Ambrosio is de winnares van de Womed Award Zuid. Deze onderneemster uit El Salvador is opgeklommen van vluchteling tot drijvende kracht achter een vrouwencoöperatie.

Markant, Unizo en Trias hebben de Womed Awards uitgereikt, een bekroning voor vrouwelijke ondernemers. In de categorie van de Womed Award Zuid won Gloria Isabel Ambrosio. Deze 50-jarige vrouw staat aan het hoofd van een coöperatie die natuurlijke zepen, shampoos en verzorgingsproducten produceert en verkoopt.

Koningin Mathilde verwelkomde de Salvadoraanse onderneemsters in het Spaans. 'Ze zijn een symbool van kracht en een voorbeeld voor ons', luidde het. Het was een emotionele Gloria die haar prijs in ontvangst nam van de koningin en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo.

'Ik heb de overwinning te danken aan alle vrouwen in onze coöperatie', vertelde Gloria. 'Er zijn veel vrouwen in El Salvador die mij geïnspireerd hebben om te worden wie ik ben. Samen werken we aan hetzelfde doel: meer sterke vrouwen die economisch op eigen benen staan en gelukkig worden.' Het publiek was zo ontroerd door het verhaal dat Gloria getrakteerd werd op een staande ovatie.

Haar onwaarschijnlijke verhaal

Dat Gloria ooit een ondernemersprijs zou ontvangen uit handen van een koningin had ze nooit kunnen dromen. Als kind heeft ze haar ouders, een broer en een zus verloren tijdens de burgeroorlog die El Salvador teisterde in de jaren tachtig. Zelf werd ze weggevoerd naar Honduras, waar ze negen jaar in een vluchtelingenkamp heeft doorgebracht.

Bij haar terugkeer naar El Salvador is Gloria beginnen studeren, ze heeft een diploma behaald en samen met andere vrouwen startte ze een coöperatie. Met vallen en opstaan is die uitgegroeid tot een succes. 'Mujeres en armonía con la naturaleza' verkoopt verschillende zepen, shampoos, haarlak, crèmes en ontsmettingsmiddel op basis van zelfgeteelde kruiden. Op termijn mikken de vrouwen op de nationale en - waarom ook niet - internationale markt.

Een land vol uitdagingen

Ondernemen in El Salvador is niet evident. Vooral jongeren en vrouwen krijgen af te rekenen met geweld en discriminatie. Minder dan de helft van de vrouwen is aan het werk, terwijl zowat een derde van de gezinnen een éénoudergezin is met een vrouw aan het hoofd. Veel Salvadoranen ontvluchten hun land. Trias steunt er ondernemende mensen die de moed opbrengen om in eigen land de handen uit de mouwen te steken.

Dat er succesverhalen bestaan, bewijzen de drie genomineerde onderneemsters uit El Salvador die ter gelegenheid van de Womed Award naar België zijn afgezakt. Maar Gloria moet toegeven dat ze het niet in de schoot geworpen krijgen: 'Er bestaat geen magische formule. Vrouwelijke onderneemster zijn vergt kracht, moed en doorzettingsvermogen. We zijn veroordeeld om breed te denken, groot te dromen en waardig te leven.'

Vrouwen steunen elkaar

Is er anno 2017 nog een aparte verkiezing nodig voor vrouwelijke ondernemers? Koningin Mathilde twijfelt er niet aan. 'De gelijkwaardig tussen man en vrouw is fundamenteel. Goed onderwijs voor zowel jongens als meisjes is hiervoor van essentieel belang, net als de wereldwijde solidariteit tussen vrouwen.'

Gloria is overigens in goed gezelschap. In de categorie van de Vlaamse onderneemsters van het jaar gaat de Womed Award dit jaar naar Adinda De Raedt en Froya Deryckere, bekend van kinderkledingmerk Froy & Dind uit Antwerpen. De jury bekroonde het ondernemersduo omwille van hun innovatieve, duurzame aanpak, hun modern en competentiegericht personeelsbeleid en het sterke strategische inzicht waarmee ze zich snel op de internationale kaart wisten te zetten De Belofte is Eef Coolen van duurzaam groenbedrijf Bolster uit Hasselt.

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels