Goed resultaat en grote opkomst voor 11.11.11-weekend

Persbericht 11 november 2014

Het lange 11.11.11 weekend zit er bijna op. Een eerste steekproef laat een iets beter resultaat zien in vergelijking met vorig jaar. In 2013 werd in totaal 6 miljoen euro opgehaald door 11.11.11, dat bedrag zal zeer waarschijnlijk evenaard worden. "Een schitterend resultaat van het werk van meer dan 20.000 vrijwilligers en de steun van ontelbare burgers", aldus Bogdan Vanden Berghe, algemeen directeur bij 11.11.11. "Ondanks de algemene besparingen van de regering en de onzekerheid die dat meebrengt, heeft Vlaanderen ook dit jaar zijn warm hart laten zien."

Op basis van een ruime steekproef bij de 330 11.11.11-comités is vandaag duidelijk dat de straatactie van dit jaar het licht beter zal doen dan vorig jaar. Een schitterend resultaat in besparingstijd, al blijft het nog even wachten op het eindresultaat. Veel mensen die dit weekend niet thuis zijn, doen alsnog een overschrijving in de komende dagen en ook tal van lokale besturen engageren zich om wat hun inwoners gaven extra te ondersteunen.

"Vermoedelijk hebben het lange weekend en het mooie weer bijgedragen aan deze lichte stijging", reageert Bogdan Vanden Berghe. "We merkten ook dat ons verhaal over voedselverspilling aansloeg en leefde bij de bevolking. Maar naast het goede weer en het thema blijven er natuurlijk de duizenden mensen die hun deur opendoen, naar een eetfestijn gaan of een van de talloze evenementen van het weekend bijwonen." Het mooie resultaat is ook een teken dat de Vlaming nog steeds een warm hart draagt voor de Noord-Zuidproblematiek, ondanks tal van signalen dat er flink bespaard zal worden op het gezinsbudget.

Het succes van de campagne sterkt 11.11.11 ook om het thema voedselverspilling naar de politiek te brengen. "We vernemen dat Vlaamse parlementsleden van Groen, sp.a, N-VA, Open Vld en CD&V een resolutie over voedselverspilling zullen indienen als gevolg van onze campagne. Dat is goed nieuws en getuigt van een breed politiek draagvlak. Wat ons betreft moet minister Schauvliege nu werk maken van een Vlaams actieplan tegen voedselverspilling, met aandacht voor verspilling in eigen land én in het Zuiden. 1/3de van het voedsel wereldwijd wordt verspild, daar kunnen ook wij iets aan doen."

Deel dit artikel