Goudroof in Guatemala volop in opmars

Goudprijzen breken alle records
Sinds de goudprijzen ononderbroken de lucht in gaan wordt in Guatemala een echte goudroof gepland. Na het Marlinproject dat nu iest meer dan een jaar in uitbating is wordt door het Canadese Glamis Gold, dochteronderneming van Goldcorp Inc. de opstart van een tweede goudmijn gepland. De Goudprijzen bereiken vandaag de kaap van 670 dollar.


Montana Exploradora zou dit jaar nog de productie willen starten in Jutiapa waar ze een tweede concessie bezit. Het project, Cerro Blanco genaamd, is zo'n tien jaar oud. Het onderzoek en de exploratie is nog niet helemaal afgerond maar de goudprijzen moedigen het bedrijf aan om over te gaan tot de extractie. De resultaten van de exploratie zijn voor 80% nauwkeurig aldus het bedrijf.

 1 Ons = 31,1034786 gram zuiver Goud

Na Marlin is Cerro Blanco het tweede project in Guatemala. De concessie is kleiner in oppervlakte, maar de verhouding goud-zilver is er 70-30%. Die verhouding is in de Marlinmijn 10-90%. In 2006 produceerde Marlin zo'n 190.000 onzen goud en meer dan 2 miljoen onzen zilver. Een productie goed voor 140 miljoen dollar. Daarvan blijft 1 luttel procentje in Guatemala. Te bedenken dat de mijn zich in een van de armste regios van Guatemala bevindt.

Montana Exploradora is de uitbater van de mijnconcessies Marlin en Cerro Blanco. Het is een dochteronderneming van het Canadese Glamis Gold. Glamis werd in november vorig jaar overgekocht door Goldcorp Inc.. Daarmee werd Goldcorp de tweede grootste goudproducent van de wereld. Op modiaal niveau is de mineraalextractie voor meer dan 60% in handen van Canadese bedrijven.

Duurzame mijnbouw ??? Zoals de meeste mijnbouwbedrijven meent ook Goldcorp Inc. aan verantwoorde mijnbouw te doen. Nochtans heeft de opstart en de uitbating van Marlin reeds heel wat sociaal onrecht en mensenrechtenschendingen teweeggebracht. En momenteel wordt nu ook de schade aan het milieu stillaan zichtbaar. Het niveau van het drinkwater zakt peilsnel en er worden ernstige vervuilingen in de nabije rivieren vastgesteld.

Het bedrijf maakte zich vooral schuldig aan het feit dat het geen rekening houdt met de betrokken gemeenschappen. Volgens conventie 169 van de Internationale Arbeidsorganisatie - door Guatemala geratificeerd - moeten dergelijke bedrijven de betrokken gemeenschappen vooraf duidelijk informeren en consulteren over haar geplande activiteiten. De volksconsultaties worden door het bedrijf keer op keer genegeerd en als ongrondwettelijk bestempeld.

In Honduras heeft datzelfde Goldcorp Inc. een project in el Valle de Siria. De dochteronderneming die daar voor de uitbating zorgt heet Entre Mares. San Martin zoals het project daar heet, heeft sinds 2001 zo'n 422 miljoen dollar opgebracht. Ondertussen zijn de inwoners zwaar ziek en zitten ze zonder één druppel drinkbaar water. Sinds kort worden er gevaarlijke dosissen lood en arseen in hun bloed aangetroffen. De mijnbouwgigant ontkent alle betrokkenheid en wijst alle verantwoordelijkheden van de vervuiling van het drinkwater af.

Mijnbouwinvasie in Guatemala. In Guatemala vindt de laatste jaren een invasie door mijnbouwbedrijven plaats. Met meer dan 400 concessies en concessie-aanvragen is het het meest gegeerde land in Centraal-Amerika voor wat betref de industrie van mineraalextractie.

Goudroof: l'histoire se répète Goud is en was niet alleen het meest gegeerde metaal waar de Spaanse conquistadores 500 jaar geleden naar op zoek gingen. Sinds de goudprijzen alle records breken blijken het de Canadezen die nu de conquista leiden. Marlin en Cerro Blanco zijn niet de enige goudreserves in Guatemala:

Tussen Chiquimula en Jalapa bevindt zich "El Pato II", eigendom van het Canadese Goldex Resources. Sinds de uitreiking van de exploratievergunning zijn de activiteiten in handen van dochteronderneming El Condor S.A.. El Pato zou zo'n 400.000 onzen goud bevatten. Bovendien bezit het bedrijf nog een tweede concessie onder de naam "Cerro de las Minas".

Een derde mijnbouwbedrijf onder Canadese vlag is Radius Gold, goed voor vier exploratievergunningen. Banderas, Holly en Marimbas bevinden zich in Chiquimula, en El Tambor bevindt zich in San José del Golfo. Alle licenties van Radius worden beheerd door dochteronderneming Exmigua of Exploraciones Mineras de Guatemala. In deze concessies werd een akkoord afgesloten met Glamis Gold die in ruil voor exploratie-investeringen 51% van de eigendommen in handen kreeg. Indien Glamis haar investeringsprogramma verder doortrekt in de uitbating zou het tot 75% van de eigendommen in handen kunnen krijgen.

En last but not least is er ook nog Aurogin Resources. Alweer een Canadees mijnbouwbedrijf dat samenwerkt met het Guatemalteekse Rocas El Tambor S.A.. De vergunningen zijn nog in behandeling, maar het gaat hier over de goudreserves "El Sastre" in el Progreso. Het bedrijf zette in 2005 voet op Guatemalteekse bodem in akkoord met het Guatemalteekse Exploraciones Mineras de Centroamérica om de nog in onderhandeling zijnde vergunningen voor de reserves Oro Lupito en Bridge in el Progreso tot uitbating te brengen.

De Guatemalteekse goudmijnen hebben als voornaamste vennoten José Lemus Abal en Luis Avalos Austria. Samen hebben zij een dozijn vergunningen in handen voor exploratie en exploitatie van concessies voor mineraalextractie.

En te bedenken dat dit nog maar een opsomming van de goudindustrie is. In Guatemala zitten nog veel meer gegeerde metalen in de grond en de omvang van de mijnbouwinvasie is helemaal nog niet gekend. Te bedenken dat het onrechtvaardig grondbezit en de problematiek van landloze boeren aan de bron van het gewapend conflict lagen... te bedenken dat heel wat concessies in de armste gebieden van het land gesitueerd zijn en de bedrijven met 99% van opbrengsten naar huis vertrekken... te bedenken dat sinds de koffiecrisis van 2000 in Chiquimula kinderen sterven van de honger ...

Een artikel van Dirk Govaert, Vlaams Guatemalacomité

Deel dit artikel