Graffiti spuiten voor een goed doel

Op 17 april 2013 organiseren Dierenartsen Zonder Grenzen en Street Art Belgium een internationale graffitiwedstrijd om de aandacht te vestigen op de cruciale rol van kleine veehouders in de wereldwijde strijd tegen honger, armoede en klimaatverandering.10 artiesten zullen op de Grasmarkt in Brussel hun interpretatie geven aan een Afrikaanse Zeboe-koe. In Italië, Tsjechië en Frankrijk zal hetzelfde gebeuren. Op het einde van de dag kiest een jury uit alle kunstwerken één winnaar en na een maand kiest het publiek zijn favoriet voor de publieksprijs.


Op 17 april, de Internationale Dag van de Boerenstrijd, wil Dierenartsen Zonder Grenzen in vier Europese landen op een ludieke manier aandacht vragen voor de familiale, kleinschalige veeboeren.

Miljoenen mensen leven wereldwijd van de familiale veeteelt. De invloed van dit veeteeltmodel op het klimaat is gering, meer nog: het versterkt de biodiversiteit en is duurzaam op ecologisch, economisch en sociaal vlak.


Zeboe-koe

De tien deelnemende artiesten krijgen elk een paneel, een sjabloon van een Zeboe-koe, een korte uitleg over de familiale veeteelt en ecologisch verantwoorde spuitbussen (Montana Colors). Het is aan hen om deze informatie te interpreteren en om te zetten naar een graffitikunstwerk. Medewerkers van Dierenartsen Zonder Grenzen zullen ondertussen alle geïnteresseerde toeschouwers aanspreken en hen informeren over de cruciale rol van familiale veehouders in de wereldwijde strijd tegen honger, armoede en klimaatverandering. In België vindt de actie plaats op de Grasmarkt in Brussel, van 11u tot 17u.


Internationale jury

De zusterorganisaties van Dierenartsen Zonder Grenzen in Italië (Rome), Tsjechië (Liberec) en Frankrijk (Lyon) zullen op dezelfde dag een gelijkaardig evenement organiseren.

Om 19u kiest een onafhankelijke, internationale jury op basis van foto's van alle graffitiwerken één winnaar. De winnaar krijgt de kans om op 17 september zijn talent opnieuw te tonen in het kader van een grote, internationale conferentie aan het Europees Parlement in Brussel.

Het publiek zal nog een maand lang kunnen stemmen op zijn favoriet via Facebook. De publiekswinnaar krijgt graffitimateriaal ter waarde van € 150 en een mand met lokale landbouwproducten ter waarde van € 100.


Dierenartsen Zonder Grenzen DOOR:

Deel dit artikel