Guatemala: van Nobelprijswinnares voor de vrede tot kandidate voor het presidentschap.

 Rigoberta Menchú Tum, een van de belangrijkste inheemse vrouwelijke leiders in Guatemala en Nobelprijswinnares voor de vrede, heeft op haar achtenveertigste beslist om zich in de strijd om het presidentschap te gooien. Rigoberta gaat naar de verkiezingen van september op kop van het Maya-collectief Winaq in kartel met de Ontmoetingspartij voor Guatemala (el Partido Encuentro por Guatemala). PEG wordt geleid door Nineth Montenegro, een van de stichtsters van el Grupo de Apoyo Mutuo, een organisatie die vergelijkbaar is met die van de "Dwaze moeders" in Argentinië. Nineth Montenegro heeft reeds een mooi traject afgelegd in de politiek en is momenteel congreslid onder de huidige legislatuur. Zij doet nu een stap opzij voor Rigoberta Menchú. Het idee van Rigoberta om een gooi te doen naar de plaats van het hoogste politieke leiderschap van het land bestaat al sinds de jaren '90. De vraag is of de verkiezingen van 2007 het beste moment zijn. Laat Rigoberta Menchú zich inspireren door de linkse stromingen in het Zuiden van het continent ? Is  Evo Morales in Bolivië een voorbeeld voor Rigoberta ? Morales ziet het presidentschap van Rigoberta alvast zitten en bood haar recentelijk in een officiële brief zijn expertise aan voor haar verkiezingscampagne. Rigoberta zal Evo Morales eind maart ontmoeten in Guatemala-Stad.

Het presidentschap in Guatemala is alles behalve een geschenk. Het land zinkt de laatste jaren steeds sneller weg in het moeras van geweld door de georganiseerde misdaad, waaronder machtige drugkartels onder leiding van ex-militaire officieren. Bovendien staat Guatemala bovenaan in het lijstje van Latijns-Amerikaanse landen als het over armoede en extreme armoede gaat.

De vraag is of Rigoberta zich niet definitief zal verbranden aan de verkiezingen. De Nobelprijswinnares verloor reeds heel wat krediet bij haar achterban toen ze akkoord ging om deel te nemen aan de regering Berger. De shock was nog groter toen ze haar naam verkocht aan het Mexicaanse farmaceuticabedrijf "farmacias similares" van Víctor González Torres alias doctor Simi. Farmacias similares verovert stillaan heel het Latijns-Amerikaanse continent als het over generische geneesmiddelen gaat. Intussen doen de geruchten de ronde dat zij en Dr. Simi grof geld verdienen aan die geneesmiddelen voor de armen. Rigoberta stoort zich niet aan de kritiek en is er steevast van overtuigd dat ze die kans moet grijpen. "Ik wil niet in een vitrinekastje eindigen met een onberispelijke reputatie zonder alles te hebben geprobeerd om mijn volk te helpen". Het terugdringen van de armoede staat dan ook hoog op haar programma, samen met de strijd tegen de straffeloosheid, corruptie en de georganiseerde misdaad. "Rigoberta for president !!", hoe dat afloopt komen we te weten bij de verkiezingen in septemer.

Deel dit artikel