Gujarat besteedt armoedebestrijding uit aan bedrijfsleven

De Indiase deelstaat Gujarat zal binnen enkele maanden een onderneming opzetten die de armoedebestrijding vooruit moet helpen. De 'Gujarat Poverty Eradication Company' krijgt een beginkapitaal van een miljard roepie (15 miljoen euro) en moet via microkrediet en steun aan kleine bedrijven veel meer mensen uit de armoede halen.

De deelstaatregering van premier Narendra Modi gaf vorige maand toe dat de armoedebestrijdingsprogramma's die ze tot hiertoe uitvoerde, niet genoeg hebben opgeleverd. Gujarat is een van de welvarendste en snelst groeiende deelstaten in India, maar toch zit nog bijna 17 procent van de bijna 60 miljoen inwoners onder de - heel lage - armoedegrens. In verhouding tot de economische prestaties van de deelstaat wordt er in Gujarat ook nog altijd veel honger geleden.

De publiek-private samenwerking met de Gujarat Poverty Eradication Company als draaischijf moet dat verhelpen. Volgens de Indiase nieuwssite DNA wordt er vooral gemikt op kleinschalige en arbeidsintensieve projecten in de landbouw en de ambachtelijke nijverheid. Het bedrijf zal zich in eerste instantie vooral op de armoede op het platteland richten; in een tweede fase komt ook de stedelijke armoede in het vizier.

De armoedebestrijdingsonderneming zal ook samenwerken met de talrijke niet-gouvernementele organisaties en zelfhulpgroepen in de deelstaat. Het nieuwe bedrijf zal drieduizend werknemers tellen. De deelstaatoverheid in Gujarat had nooit ambtenaren die zich uitsluitend konden toeleggen op armoedebestrijding.

BRON:
IPS

Deel dit artikel