Heroriëntatie Belgische ontwikkelingssamenwerking in Congo - reactie 11.11.11

congo640

11.11.11 is tevreden met de beslissing van de Belgische regering om de humanitaire hulp aan Congo aanzienlijk te verhogen van bijna € 18 miljoen in 2017 tot € 25 miljoen in 2018. De aankondiging om nauwer samen te werken met ngo’s en meer ondersteuning te geven aan de bescherming van mensenrechten en politieke vrijheden is een juiste beslissing.

België heeft de boodschap gegeven aan de Congolese regering dat het geen ‘business-as-usual’ meer is. Hoewel verschillende bilaterale samenwerkingsprojecten nog verdergezet zullen worden heeft de Belgische regering toch een duidelijk signaal gegeven dat de samenwerking met het corrupte en gewelddadige regime in Kinshasa dat haar eigen grondwet en mensenrechten niet respecteert, niet zomaar gehandhaafd kan worden. Hopelijk inspireert de Belgische beslissing ook andere donoren om hun steun aan het Kabila-regime te herbekijken.

Vrijgekomen middelen van stopgezette programma’s en projecten zouden naar ngo’s en middenveldorganisaties gaan. In de komende maanden zal moeten blijken hoe dat Belgische engagement zich zal vertalen in verhoogde steun aan de Congolese burger, die zoals steeds het grootste slachtoffer is van de crisis in Congo.

 

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels