Hervestiging kwetsbare vluchtelingen mag niet stopgezet worden

Amnesty International, 11.11.11 en Vluchtelingenwerk Vlaanderen reageren bezorgd op het voornemen van staatssecretaris Francken om de hervestiging van kwetsbare vluchtelingen "on hold" te zetten.

"Sinds 2013 heeft de regering inspanningen gedaan om een structureel hervestigingsprogramma te ontwikkelen. Dat de staatssecretaris nu de inspanningen zou opschorten zou heel jammer zijn", reageren de organisaties.

"Hervestiging is één van de enige legale manieren voor de meest kwetsbare vluchtelingen om bescherming te vinden. In 2019 zullen 1,4 miljoen kwetsbare vluchtelingen nood hebben aan hervestiging. Dit zijn vluchtelingen die niet kunnen terugkeren naar hun land van herkomst, en die bovendien niet veilig zijn in het land waar ze nu verblijven, bijvoorbeeld omwille van hun seksuele geaardheid of gezondheidstoestand."

De staatssecretaris haalt als reden een gebrek aan opvangcapaciteit aan. Het zou zeer pijnlijk zijn dat op te vangen op de rug van de meest kwetsbare vluchtelingen, zeker omdat het de regering zelf is die besliste dat het aantal opvangplaatsen moet worden afgebouwd.

logos-vluchtelingenwerk-11-amnesty

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels