Het bezoek van de Koning – reacties uit Congo

Naar aanleiding van de polemiek over de reis van Koning Albert naar Congo, consulteerden we Martin Kibungi, woordvoerder van de partner van intal, Etoile du Sud in Kinshasa. We vatten het telefoongesprek voor u samen.

“De stemming is eenduidig: natuurlijk is de Belgische Koning welkom. De Congolezen komen uit een politieke overgangsperiode waarin de corruptie uitgegroeid was tot een echte plaag. Als de Koning en zijn entourage een signaal komen geven rond doorzichtig en goed bestuur, dan versterkt hij daarmee de boodschap van de huidige bewindsploeg die de strijd tegen de corruptie ook bovenaan zijn agenda gezet heeft.

Als sommige Belgische politici nu het bezoek van de Koning afremmen of tegenhouden is dat vooral een positief signaal aan de zogenaamde oppositie die met lastercampagnes en geweld de verkiezingen hebben geboycot. Die zou dat volop uitspelen om aan te tonen dat de huidige bewindsploeg niet kan rekenen op internationale erkenning. Dat zou de bevolking verdelen en demoraliseren en het land een zeer slechte dienst bewijzen.

Natuurlijk verwachten we van het bezoek van de Koning ook een positief signaal dat België zich echt wil investeren in de heropbouw van het land. België is jarenlang afwezig geweest, heeft Mobutu laten begaan, heeft zijn stem bijna niet laten horen tijdens de jaren van oorlog die miljoenen slachtoffers geeist heeft. Het zou een positief teken zijn dat men op een structurele manier wil samenwerken met de Congolese overheid. We zullen al een eerste balans kunnen opmaken na de gemengde commissie tussen België en Congo. Voor ons is het bezoek van de Koning dan ook een gelegenheid om onze spelregels in verband met de internationale samenwerking kenbaar te maken.”


 

intal DOOR:

Deel dit artikel