Het mysterie Myanmar

De leider van Myanmar, generaal Than Shwe, plande in 2010 de eerste nationale verkiezingen sinds 1990. Toen werd de overwinning van de partij van oppositieleidster Aung San Suu Kyi door de regerende militaire junta naast zich neergelegd. Suu Kyi's 'Nationale Liga voor Democratie' liet eind maart weten dat ze niet zou deelnemen aan de eerste verkiezingen in 20 jaar tijd, wegens oneerlijke verkiezingsreglementen.
 
Than Shwe maakte op 13 augustus 2010 eindelijk de datum bekend waarop de reeds lang aangekondigde verkiezingen zouden plaatsvinden. Op 7 november 2010 zou de bevolking van Myanmar naar de stembus trekken.

Vrede probeert deze gebeurtenis wat te kaderen in een dossier. In een eerste deel wordt vooral de geschiedenis van het land onder de loep genomen. Een tweede deel behandelt het einde van de burgeroorlog in de grensgebieden en de installatie van het huidige regime. In een derde deel zal dieper ingegaan worden op de oppositiebewegingen in Myanmar, met speciale aandacht voor de monnikenprotesten van 2007. Een vierde deel belicht de de andere oppositionele krachten in het Aziatische land.

Lees het dossier hier
Vrede DOOR:

Deel dit artikel