Homobeweging keert zich tegen antidiscriminatiewet VS

Mensenrechtenorganisaties in de VS hebben hun steun ingetrokken voor een wetsvoorstel dat een einde moet maken aan discriminatie van seksuele minderheden op de werkvloer. Ze protesteren tegen de mogelijkheid dat bedrijven op religieuze gronden uitzonderingen mogen maken.

Vijf grote belangengroepen stellen het wetsvoorstel, bekend als de Employment Non-Discrimination Act (ENDA), ter discussie omdat het geen volledige bescherming zou bieden. "Het geeft bedrijven die werken vanuit een religieuze identiteit - inclusief ziekenhuizen, verpleeghuizen en universiteiten – de vrije hand om homo's, lesbiennes en transgenders te discrimineren", schrijven ze in een gezamenlijke verklaring.

Eerder hadden de groepen, waaronder de American Civil Liberties Union (ACLU) en prominente homo-organisaties hun steun uitgesproken voor het wetsvoorstel. Vorige week bepaalde het Amerikaanse Hooggerechtshof echter dat private bedrijven op grond van hun religieuze identiteit geen anticonceptiemiddelen hoeven te betalen voor hun werknemers. In de VS zijn zorgverzekeraars of werkgevers verplicht om voor vrouwelijke werknemers (deels) de kosten van anticonceptiemiddelen te dekken.

"Deze uitspraak van de rechtbank is een gecoördineerde actie van de antihomobeweging om het recht om te discrimineren in stand te houden", zegt Ian Thompson van de ACLU in Washington.

Luxe

De religieuze uitzondering is echter niet nieuw in de ENDA. De clausule is al langer een controversieel onderdeel van de wetgeving. Het is vooral de provocerende uitspraak van de rechter die activisten ertoe heeft aangezet het wetsvoorstel volledig te verwerpen. "Deze uitspraak van de rechter zet de deur open voor discriminatie op de werkvloer, of het nu om vrouwen en hun rechten gaat, of homo's en hun rechten", zegt Lucas Rivers, een prominente activist die bij de Amerikaanse overheid werkt.

De Human Rights Campaign, de grootste homo-belangengroep, zei gisteren in een verklaring de ENDA te blijven steunen. "Dat doen we om een heel eenvoudige reden. De wet beschermt miljoenen lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders in alle vijftig staten tegen discriminatie op de werkvloer."

De groep zegt over de uitzonderingsclausule dat homo's "niet de luxe hebben te wachten op dit soort bescherming, terwijl er een dringende behoefte aan gelijke behandeling bestaat."BRON:
IPS
IPS DOOR:

Deel dit artikel