Hondurese Verkiezingen in sfeer van intimidatie

CDM-CIPRODEH-CODEH-COFADEH-CPTRT-FIAN

Tegucigalpa, 03.12.09

PERSBERICHT

Het Platform voor Mensenrechten van Honduras en het Internationaal Observatorium voor de Mensenrechten in Honduras OISDHHN klagen aan dat het verkiezingsproces dat op 29 november zijn beslag kende, verlopen is in een klimaat van grote spanningen, met ongelijke electorale mogelijkheden, en waarbij de mensenrechten voortdurend geschonden werden, ook tijdens de stembusgang.

Beide platforms hebben tijdens hun monitoring moeten vaststellen dat tegenstanders van de feitelijke regering werden geïntimideerd, sociale leiders werden opgepakt, en huiszoekingen werden uitgevoerd bij personen en organisaties zoals Red Comal, Economía Solidaria (Ecosol) en Vía Campesina.
Tussen 25 en 29 november hebben de organisaties van het Platform alleen al 192 meldingen van mensenrechtenschendingen geregistreerd. De meerderheid van de slachtoffers waren jongeren beneden  14 jaar. We hebben in heel het land ook een overdreven militaire aanwezigheid geconstateerd van meer dan 34.000 veiligheidsmanschappen van politie, leger en reservisten.  De gemeenschappen Zacate Grande, Valle; La Somada, Lempira; Santa Elena, La Paz; Colinas en andere gemeentes van Santa Barbará, en ook Guadalupe Carney, in het departement Colón, maakten melding van hinder door politie en leger.  Militaire troepen vertoonden zich met aanvalsvoertuigen en zware wapens en stelden zich op in deze gemeenschappen;  en ook tegenover de zetel van STIBYS, de vakbond van de werknemers uit de dranksector,  waar de beweging die zich verzette (tegen de gebeurtenissen van 28 juni ’09) vergadert.

In San Pedro Sula werden de meeste incidenten geregistreerd,  gekenmerkt door een buitenproportioneel geweld, gebruik van prikkelend gas, traangas, slagen en gewelddadige arrestaties tegen de vreedzame manifestanten van het Nationaal Front van het Volksverzet. In deze manifestatie bevonden zich ook een journalist van Reuter en een vertegenwoordiger van nobelprijswinnaar Adolfo Pérez Esquivel.

Het Platform heeft vastgesteld dat verschillende communicatiemedia, leden van mensenrechtenorganisaties en van het platform zelf werden geïntimideerd en aangevallen terwijl zij op 29 november hun werk uitvoerden. Diezelfde dag werden de uitzendingen van Radio Globo en andere communicatiemedia voortdurend gestoord; Radio Uno werd door militairen omsingeld, Radio Progreso moest onder bedreigingen werken en Canal 36 werd een week voor de verkiezingen uit de ether gehaald.

Het Platform klaagt deze feiten aan en zal tegen deze feiten klacht neerleggen bij de nationale en internationale rechtshoven, opdat de verantwoordelijken van deze voortdurende schendingen van de mensenrechten worden berecht, veroordeeld en gestraft.

Op 27 november heeft het Platform voor Mensenrechten van Honduras de Hoge Raad voor Verkiezingen TSE verzocht om de verkiezingen op te schorten op basis van de onwettelijkheid gezien ze worden georganiseerd onder een bewind dat de mensenrechten ernstig schendt.

CDM-CIPRODEH-CODEH-COFADEH-CPTRT-FIAN
Voor het respect van de mensenrechten en echte democratie
PLATAFORMA DE DERECHOS HUMANOS

Deel dit artikel