Humanitaire top in Istanbul zoekt 30 miljard dollar

wereldtop humanitaire hulp groepmensen

De tweedaagse World Humanitarian Summit (WHS) zoekt 20 tot 30 miljard dollar. Dat geld moet de ergste humanitaire crisissen uit de geschiedenis helpen bedwingen.

"Laten we vooral de ernst van de situatie niet onderschatten", zegt Stephen O'Brien, VN-ondersecretaris-generaal van Humanitaire zaken en Noodhulp. "Deze twee dagen zijn een nooit eerder geziene kans om een ambitieuze agenda op te stellen om het lijden van de meest kwetsbare mensengroepen te verlichten."

177 landen

Vandaag en morgen vindt in Istanboel de eerste World Humanitarian Summit (WHS) plaats. Vertegenwoordigers van 177 landen, waaronder 68 regeringsleiders, zullen aanwezig zijn, samen met afgevaardigden van verschillende agentschappen van de Verenigde Naties (VN), mensenrechtenorganisaties en de private sector.

In totaal wordt 20 tot 30 miljard dollar gezocht om de ergste humanitaire crisissen uit de geschiedenis te kunnen bedwingen.

Nooit eerder in de geschiedenis moesten de Verenigde Naties zo veel noodhulp verlenen als vandaag. Het VN-rapport One Humanity: shared responsibility, dat in de aanloop van de WHS werd vrijgegeven, beschrijft de internationale gemeenschap "in een staat van permanent crisismanagement". Volgens het rapport zal tegen 2030 naar schatting 62 procent van de armsten zich in een zeer kwetsbare situatie bevinden.

Generositeit

In de aanloop naar de top hebben verschillende mensenrechtenorganisaties hun toenemende bezorgdheid geuit over het gebrek aan geld dat de wereld bereid is bij elkaar te brengen. Ook het feit dat deze middelen gevonden moeten worden bovenop de middelen die nodig zijn voor langetermijnprojecten zoals de financiering van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's), baart hen zorgen.

Voor O'Brien is de oplossing even eenvoudig als duidelijk: "We verwachten van de internationale gemeenschap dat ze genereuzer zullen zijn."

Volgens O'Brien is de top in Istanboel een uitgelezen kans om een frisse start te nemen in de denkwijze over manieren om de nodige budgetten te vinden.

"Rampen, door toedoen van de mens of eigen aan de natuur, zullen vaker voorkomen, ze worden complexer en intenser.", zegt hij. "Meer dan 60 miljoen mensen zijn op de vlucht voor conflict en geweld."

Zes keer meer geld nodig

"Op deze top zullen humanitaire partners wereldwijd samenkomen om zich te engageren om deze mensen de nodige hulp te bieden", zei plaatsvervangend secretaris-generaal van de Verenigde Naties Jan Eliassonin op de persconferentie aan de vooravond van de top.

Volgens de VN hebben meer dan 130 miljoen mensen wereldwijd nood aan begeleiding en hulp. Hun aantal groeit jaar na jaar. De middelen die nodig zijn om crisissen te bedwingen zijn verzesvoudigd. Ze stegen van 3,4 miljard dollar in 2003 naar 21 miljard dollar vandaag.

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels