IPS: Brazilianen zijn niet enthousiast over WK voetbal


Na de vele stakingen en protestacties hoopt de Braziliaanse overheid dat de bevolking alsnog warmloopt voor het wereldkampioenschap voetbal. Maar peilingen tonen aan dat er een week voor de start van het toernooi weinig enthousiasme is, hoewel de steun voor de protesten lijkt te dalen.
Het imago van het uitbundige en voetbalgekke Brazilië kreeg de voorbije weken en maanden een stevige deuk. Stadions en openbare werken die niet tijdig klaar raken, stakingen en protestactiesen verschillende corruptieschandalen werpen een donkere schaduw op het mega-evenement dat volgende week van start gaat. Studenten, leerkrachten en kwamen onlangs nog massaal op straat.

 

De regering besliste alvast om 157.000 militairen en agenten in te zetten om de orde te handhaven in de twaalf steden waar het WK plaatsvindt.

 

Weinig steun


In 2008 stond volgens het onderzoeksinstituut Datafolha 79 procent van de Brazilianen achter de organisatie van het WK. In een peiling van februari dit jaar, enkel uitgevoerd in São Paulo, zei slechts 52 procent van de respondenten het WK te steunen. 76 procent vindt dat het land niet klaar is om de marathon van 64 wedstrijden te huisvesten.

Volgens Amerikaans onderzoek vindt zes op tien Brazilianen het WK geen goede zaak.

Wel is er volgens een enquête van het instituut Vox Populi sprake van een opvallende daling van de steun voor de manifestaties en straatrellen. Een jaar geleden steunde 54 procent van de geïnterviewden de protesten, nu slechts 18 procent. Het risico op massale acties tijdens het WK zou daardoor verminderen, hoewel tientallen activisten nog steeds actie voeren in verschillende steden.

 

Politiek tintje


In oktober zijn er presidentsverkiezingen in Brazilië, en die geven het WK ook een politiek tintje. Voor de publieke opinie zijn het WK en de regering immers met elkaar verbonden. Een falen van Brazilië, op het veld of op het vlak van de organisatie, kan tegenstemmen opleveren voor Rousseff, die zich opnieuw kandidaat stelt en als favoriet naar de verkiezingen trekt.

De verontwaardiging van de Brazilianen kwam tot uitbarsting in juni 2013, met plotse en gewelddadige protesten tegen de slechte onderwijs- en gezondheidsvoorzieningen, de chaos in de steden, de corruptie en de hoge uitgaven voor het WK.BRON:
IPS
IPS DOOR:

Deel dit artikel