IPS: 'Homowet Nigeria bedreiging voor de mensenrechten'
Het verbod op relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht in Nigeria criminaliseert het tonen van affectie tussen homostellen en bemoeilijkt het werk van organisaties die opkomen voor homorechten. Dat stelt mensenrechtenorganisatie  Human Rights Watch (HRW) in een reactie op de gisteren ondertekende wet.HRW wil dat de Nigeriaanse president, Goodluck Jonathan, de draconische wet onmiddellijk terugdraait. Sinds gisteren staat op een aangaan van een homohuwelijk of samenlevingscontract maximaal 14 jaar celstraf. Individuen of groepen, inclusief religieuze leiders, die getuige zijn van een huwelijk of dat voltrekken, kunnen 10 jaar cel krijgen. Dat geldt ook voor iedereen die in het openbaar affectie toont aan iemand van hetzelfde geslacht.

"Deze wet criminaliseert homo's en lesbiennes maar is ook voor andere Nigerianen schadelijk", zegt Graeme Reid van HRW. "Hij ondermijnt universele vrijheden die lang verdedigd zijn door Nigerianen. Dit is een stap terug naar het verleden, toen onder het militaire bewind de mensenrechten werden geschonden."

 

Stigmatisering


De Nigeriaanse Senaat keurde de wet eind november 2011 al goed en het Huis van Afgevaardigden volgde in mei 2013. Deze week volgde de ondertekening door de president.

"De wet is zo vaag dat hij zeer waarschijnlijk zal leiden tot willekeurige arrestaties van homo's. Ook afpersing en chantage van kwetsbare mensen is denkbaar, aangezien de Nigeriaanse politie zeer corrupt is", zegt Reid. "Deze wet marginaliseert een al gestigmatiseerde bevolkingsgroep nog meer dan nu al het geval is."

Mensenrechtenorganisaties in Nigeria kunnen onder druk gezet worden als ze tegen de wet ingaan en zeggen schroom te voelen het onderwerp aan te kaarten, volgens Reid.

Nigeria telt wereldwijd het op twee na grootste aantal mensen dat besmet is met hiv/aids. Het is van groot belang, zegt HRW, dat mensen uit kwetsbare groepen bereikt worden met voorlichting en hulp. De nieuwe wet maakt dat moeilijker, omdat niet nader omschreven bijeenkomsten van homo's verboden zijn.

Arrestaties


In het noorden van Nigeria zijn eerder deze week tientallen homoseksuelen opgepakt. Volgens activiste Dorothy Aken'Ova heeft de politie een lijst met namen die verkregen zijn door marteling van eerder gearresteerde homoseksuelen. De verantwoordelijke instanties ontkennen dat er sprake is geweest van marteling. Zij stellen dat de arrestanten verdacht worden van lidmaatschap van een homo-organisatie.BRON:IPS
IPS DOOR:

Deel dit artikel