IPS: Klimaatverandering is al harde realiteit, zegt Amerikaanse regering

 


De klimaatverandering is al harde realiteit, zeggen driehonderd experts in een belangrijk rapport van de Amerikaanse regering. Het rapport wordt morgen (dinsdag) voorgesteld door het Witte Huis.  


 

"De klimaatverandering werd ooit gezien als iets wat in een verre toekomst zou plaatsvinden maar is ondertussen harde realiteit geworden", staat in de ontwerpversie van het National Climate Assessment. "De Amerikanen zien de veranderingen overal. De zomers worden langer en heter, de periodes van extreme hitte duren langer dan ooit. De winters worden over het algemeen korter en warmer. De neerslag wordt heviger, maar in veel regio's wordt de hevige regen afgewisseld met langere periodes van droogte."

Het rapport telt 1300 pagina's. Driehonderd experts leggen uit wat de gevolgen van de klimaatverandering zijn voor de Verenigde Staten. Het Witte Huis stelt het morgen voor. De ontwerpversie was al bekend maar aan de inhoud van de definitieve versie zal niet veel meer veranderen, zeggen de auteurs.


Prioriteit voor Obama


Bij zijn herverkiezing in 2012 kondigde president Barack Obama aan dat de klimaatverandering een van de drie prioriteiten zou worden in zijn tweede ambtstermijn. In juni vorig jaar legde hij een klimaatplan op tafel. Als het Congres niets zou ondernemen om de uitstoot met 17 procent te verminderen, dan zou hij het zelf doen, kondigde hij aan. In november gaf hij het bevel om de VS voor te bereiden op de gevolgen van de klimaatverandering.

 

Extreme weerfenomenen


De laatste jaren kregen de Verenigde Staten meermaals met extreme weerfenomenen af te rekenen. De superstorm Sandy trok in oktober 2012 een spoor van vernieling door New York. Grote delen van het land kennen nu al enkele jaren op rij grote droogte. Voor de staat Californië was 2013 het droogste jaar in zijn geschiedenis.

Sinds 1895 is de gemiddelde temperatuur in de Verenigde Staten met 0,8 graden Celsius gestegen. 80 procent van die stijging vond plaats sinds 1980, stelt het National Climate Assessment.BRON:IPS
IPS DOOR:

Deel dit artikel