IPS: VS vertragen hervorming Internationaal Monetair Fonds
De Groep van 20 (G20) van industriële en opkomende economieën wil dat de Verenigde Staten vaart maken met de goedkeuring van een hervormingspakket voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Die hervorming moet meer macht geven aan ontwikkelingslanden.

 De hervormingen werden in 2010 goedgekeurd en zijn sindsdien geratificeerd door meer dan driekwart van de lidstaten van het fonds. Hoewel de regering-Obama een belangrijke voorstander van de hervormingen was, heeft het Amerikaanse Congresze nog steeds niet goedgekeurd.

 

De VS hebben een aandeel van 17 procent in het aantal stemmen dat uitgebracht wordt binnen het IMF. Hervormingen kunnen daardoor geen doorgang vinden zonder de Amerikaanse instemming.

"Aangezien de VS een groot aandeel hebben in de G20, is het geen kleine overwinning dat opkomende landen erin geslaagd zijn de IMF-hervorming succesvol op de agenda te krijgen", zegt Kevin P. Gallagher, mededirecteur van het Global Economic Governance Initiative van de Universiteit van Boston. "In feite staat het Amerikaanse Congres nu onder druk van de Amerikaanse regering en de rest van de wereld."

 

Nederland


Op een bijeenkomst van de G20 afgelopen zondag klonk stevige kritiek op het vastgelopen hervormingsproces. Ook werd gesproken over een nieuwe deadline voor Amerikaanse actie; die had moeten plaatsvinden in januari. In een verklaring stelden de landen dat de hervormingen "de hoogste prioriteit" hebben en dringen ze er bij de VS op aan voor april te ratificeren.

Als opkomende economieën zoals Brazilië, India, China en Turkije meer invloed krijgen, gaat dat ten koste van de Europese lidstaten, die op grond van hun bruto binnenlands product nu onevenredig veel te zeggen hebben. Nederland en Spanje bijvoorbeeld hebben momenteel evenveel stemrecht als Brazilië, ondanks het feit dat de Spaanse en Nederlandse economie veel kleiner zijn dan de Braziliaanse. Door de problemen in de Europese Unie, profiteerden de Europese landen in de afgelopen jaren ook het meest van de steun van het IMF.

De Indiase staatssecretaris voor Economische Zaken, waarschuwde zondag dat het mislukken van de hervormingen zowel de legitimiteit van het IMF als van de G20 zou bedreigen. De in 2010 voorgestelde hervormingen zijn "vitaal voor de geloofwaardigheid, legitimiteit en effectiviteit van het IMF", zei hij.

 

Ruilhandel


De hervorming van het IMF heeft ook in de VS veel steun, inclusief van invloedrijke lobbygroepen uit het zakenleven en de financiële wereld. Voor de huidige situatie treft president Obama enige blaam, want hij besloot in 2012 om politieke redenen geen goedkeuring te vragen aan het Amerikaanse Congres.

Sindsdien is herhaaldelijk gepoogd die toestemming wel te krijgen, maar dat mislukte keer op keer. Het door Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden wijst goedkeuring telkens af, hoewel dat eerder om politieke dan ideologische redenen is.

De laatste mislukking dateert van vorige maand. De Republikeinen wilden toen slechts instemmen met de hervormingsplannen als de Democraten op hun beurt instemden met versoepeling van voorgestelde restricties op "dark money", het anoniem financieel steunen van politieke partijen tijdens verkiezingscampagnes. President Obama zou die ruilhandel echter hebben afgewezen.

 

BRON:IPS
IPS DOOR:

Deel dit artikel