Irak: Humanitaire noodtoestand door dreigende aanval op Ramadi

3250 gezinnen uit Ramadi zijn op de vlucht omdat hun stad dreigt aangevallen te worden door VS- en Irakese troepen. De situatie in de stad zelf is wanhopig. Dat meldt Doctors for Iraq, een partnerorganisatie van Geneeskunde voor de Derde Wereld, op basis van onderzoek ter plaatse.

Ramadi is de hoofdstad van de provincie Anbar, in het westen van Irak, met een bevolking van 500.000 mensen. De inwoners klagen al meer dan een week over ernstige tekorten in de water- en elektriciteitsvoorziening, vooral in de wijken Al Tameem en Al Azizia. VS- en Irakese militairen hebben alle toegangswegen naar de stad afgesloten. Alleen de Al Warar-brug blijft open, als enige in- en uitgang voor de hele stad. De mensen kunnen geen inkopen meer doen omdat er een uitgangsverbod van kracht is. Winkels en markten zijn al dagenlang dicht, en er dreigt voedseltekort.

Ooggetuigen hebben het over grote aantallen VS-eenheden die de stad omsingelen. Aan de oost- en westkant van de stad richten de VS-militairen twee uitvalsbasissen op. Inwoners vertelden Doctors for Iraq dat het belangrijkste regeringsgebouw in de stad al is bezet door VS-soldaten.

In de binnenstad hebben scherpschutters postgevat, wat het de bewoners moeilijk maakt om de stad te verlaten. Ze verhinderen ook het vrij verkeer van artsen en ziekenwagens. Doctors for Iraq heeft vernomen dat er al verschillende slachtoffers vielen door snipers.

De militaire activiteiten, de checkpoints, het uitgaansverbod en de dreiging met een massale aanval op de stad hebben een grote impact op de gezondheidszorg. Een evaluatieteam van Doctors for Iraq in Ramadi meldt een ernstig tekort aan geneesmiddelen en medisch materiaal. Het team beschrijft de situatie in de stad en het lot van de vluchtelingen als “wanhopig”.

Doctors for Iraq heeft weet van een 1000-tal gezinnen die zijn gevlucht naar Heet, in West-Irak. Ze moeten er leven in oude, ongebruikte gebouwen en scholen, en hebben gebrek aan voedsel, water, dekens en gezondheidszorg. De medische teams zagen al gevallen van jonge kinderen met diarree, en van volwassen patiënten die niet meer beschikken over hun medicamenten voor hoge bloeddruk of hartklachten.

Doctors for Iraq is erg bezorgd over de algemene humanitaire situatie in Ramadi, de vele duizenden burgers die in de stad achterblijven en de duizenden vluchtelingen. De medische infrastructuur in het gebied heeft erg te lijden gehad onder de voortdurende militaire aanvallen.

Doctors for Iraq roept op voor:

  • een onmiddellijke stopzetting van het plan om de dichtbevolkte stad aan te vallen
  • hulp van internationale ngo’s en instellingen om voedsel, onderdak en bescherming te voorzien voor de stadsbevolking en voor de vluchtelingen
  • humanitaire en medische hulp voor de burgers in nood, en bevoorrading van de hospitalen
  • het respecteren van de principes van het internationaal recht door de troepen van de VS en Irak. Ze moeten de burgers een veilige doorgang uit de stad laten, en ervoor zorgen dat ze toegang hebben tot gezondheidszorg, zonder enige intimidatie of geweld.

Een lange rij wagens op de enige toegangsweg naar Ramadi.

 

Dit moet dienst doen als ‘badkamer’ voor honderden mensen in een vluchtelingenkamp in Heet.

 

Kinderen op de vlucht slapen op de vloer in een verlaten gebouw in Heet, buiten Ramadi.

Meer artikels rond Irak op www.intal.be


 

intal DOOR:

Deel dit artikel