Jeruzalem: Israël linkt vaccinatie Palestijnse scholieren aan terrorisme

Jeruzalem: Israël linkt vaccinatie Palestijnse scholieren aan terrorisme

Een centrum dat vaccinatie en gezondheidspreventiecampagnes voor Palestijnse scholieren in Oost-Jeruzalem organiseert is zonet voor een jaar door Israël gesloten.g3W


 

Officieel heet het dat het centrum steun zou verlenen aan terroristische activiteiten, maar Tel Aviv biedt niet het minste bewijs voor die bewering. De verbanning van jongerenactivist Daoud Al-Ghoul, die de sluiting voorafging, toont dat het gaat om een georchestreerde campagne tegen jongeren en gezondheidswerkers in Jeruzalem.


Vaccinatie is geen terrorisme

Met terrorisme heeft het kantoor niets te maken. Het kantoor hoort toe aan de Palestijnse gezondheidsorganisatie Health Work Committees, een partner van de Belgische ngo Geneeskunde voor de Derde Wereld. Het bureau leidt een preventieprogramma in 62 Palestijnse scholen in Oost-Jeruzalem. Naast screening van leerlingen organiseert het centrum ook de jaarlijkse vaccinatie van de jongeren. Het Palestijnse Ministerie van Gezondheid krijgt er van de Israëlische bezetter immers geen toegang tot de Palestijnse scholen. De door de Israëli's inbeslaggenomen computers bevatten onder andere de gegevens en statistieken van deze campagnes. Als deze vaccinatie in het gedrang komt zijn de gevolgen niet te overzien.


Israël dwarsboomt ontwikkelingsprogramma's

Niet voor niets werd het schoolgezondheidsprogramma jarenlang gefinancierd met subsidies van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Het is een efficiënt en duurzaam programma dat een positief effect heeft op de volksgezondheid. De Palestijnse scholen in de stad zijn overbevolkt en soms is de hygiëne er erbarmelijk. HWC organiseert preventie en doet dit onder andere door schoolgezondheidscomités uit te bouwen en te omkaderen die instaan voor de hygiëne in de keuken, de toiletten en de speelplaats. Het wegvallen van deze activiteit kunnen ernstige problemen veroorzaken voor de volksgezondheid.

Meer en meer dwarsboomt de Israëlische bezetter opzettelijk internationale ontwikkelingsprogramma's. Op de Westelijke Jordaanoever worden regelmatig gebouwen en installaties vernietigd die dienen om de levensomstandigheden van de Palestijnse landbouwers te verbeteren.


Palestijnen het leven onmogelijk maken

In Jeruzalem zijn activiteiten van en voor de Palestijnse gemeenschap nog meer een doorn in het oog. Tegen het internationaal recht in, beschouwt de Israëlische bezetter immers heel Jeruzalem - ook het bezette oostelijke gedeelte waar een meerderheid van Palestijnen woont – als ondeelbare hoofdstad van de Joodse natie. De ware "misdaad" die HWC in de ogen van de bezetter pleegt, is dat de organisatie opkomt voor de rechten van de Palestijnen en meer bepaald van de kinderen in de Palestijnse scholen.

HWC is niet van plan om zich neer te leggen bij de beslissing en zal alles in het werk stellen om het schoolgezondheidsprogramma toch uit te voeren. Het rekent echter ook op internationale steun en protest tegen deze arbitraire beslissing van de Israëlische bezetter.

 

Deel dit artikel