"Klimaatakkoord luidt begin van nieuw tijdperk in"

In Parijs is het definitieve voorstel voor akkoord bekendgemaakt. De tekst krijgt overwegend positieve respons van milieu- en ontwikkelingsorganisaties en het bedrijfsleven. Het is nu afwachten of de de tekst wordt goedgekeurd door de delegaties.

Na een nacht van intense onderhandelingen zijn een aantal belangrijke zaken behouden ten opzichte van het laatste ontwerp. Zo pleit het finale voorstel nog steeds voor een doelstelling van 1,5 graden, bovenop de bindende 2 graden die zes jaar geleden werd overeengekomen. Ook blijft er sprake van een vijfjaarlijkse evaluatie van hoe de landen het doen, de eerste in 2023.

Ontwikkelingslanden halen het "loss and damage"-principe binnen, waardoor ze financieel vergoed kunnen worden voor de impact van de klimaatverandering. In ruil hebben ze wel juridische liability en compensatie expliciet moeten laten varen.

Maar de tekst bevat geen duidelijke tijdslijn meer over wanneer en hoe fossiele brandstoffen uitgefaseerd moeten worden in de tweede helft van de eeuw.

Deze deal op zich zal ons niet uit de put halen waarin we zitten. Maar we hebben Parijs altijd als een halte beschouwd op een lange weg. Ik geloof oprecht dat we nu een serieuze kans hebben om te slagen. Kumi Naidoo, directeur Greenpeace

Krachtig signaal

Iedereen is het erover eens dat, als deze tekst effectief wordt goedgekeurd, het om een absoluut historische stap gaat, omdat voor het eerst alle landen van de partij zijn.

Vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de financiële wereld spreken van een "bijzonder krachtig signaal". "Dit akkoord bevat bijna alle zaken die het bedrijfsleven vroeg, zoals ambitie maar voor zekerheid en betrouwbaarheid op lange termijn", zegt Edward Cameron van Business for Social Responsibility (BSR). "Het is een krachtig signaal dat het tijdperk van fossiele brandstoffen op zijn einde loopt, en een nieuw tijdperk van duurzaamheid begint."

Mijlpaal

Ook milieuorganisaties zijn overwegend positief. "Het tandwiel draait traag, maar hier heeft het een omwenteling gemaakt", zegt Greenpeace-directeur Kumi Naidoo. "Natuurlijk zijn allerlei zaken in de teksten verwaterd en vervuild tijdens de onderhandelingen. Maar met het resultaat dat we hier bereikt hebben, kunnen we de strijd winnen."

Naidoo geeft toe dat het akkoord op zich niet voldoende is om de klimaatverandering onder de twee graden te houden, zoals wetenschappers op vrijdag al waarschuwden. "Deze deal op zich zal ons niet uit de put halen waarin we zitten. Maar we hebben Parijs altijd als een halte beschouwd op een lange weg. Ik geloof oprecht dat we nu een serieuze kans hebben om te slagen."

1,5 graden

Voor het Wereldnatuurfonds (WWF) is de opname van 1,5 graden als doelstelling symbolisch erg belangrijk. "Die halve graad is niet zomaar een cijfer; het gaat om essentiële zaken", zegt Samantha Smith van het WWF. "Die halve graad maakt het verschil voor het poolijs, de tropische wouden, koraalriffen en vooral voor de bevolking op eilanden en in kustgebieden."

Ook Smith benadrukt dat met dit akkoord het werk nog maar begint. "Dit akkoord toont dat regeringen het eindelijk begrepen hebben, dat ze de klimaatverandering ernstig nemen", zegt ze. "Het schept het noodzakelijk kader, nu is het aan ons allemaal om inspanningen te doen."

IPS DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels