Klimaatgetuigen uit Peru

Op de campagne-dvd staat naast het filmpje met Bart Cannaerts ook heel wat materiaal uit Peru.

Er zijn twee korte getuigenissen van boerengezinnen die nu al de gevolgen ondervinden van de klimaatverandering.

Cayetano Huanca
Cayetano is boer en houdt alpaca's hoog in de Andes. In het imposante landschap rond Cusco toont hij de gevolgen van de klimaatopwarming. Door het smelten van de gletsjers zakt het waterpeil en verschraalt de begroeiïng, waardoor er minder eten is voor de dieren.
Duur: 3min 06

Julián Pillco en zijn vrouw Primitiva
Julián en Primitiva vertellen over de impact van klimaatverandering op hun leven. Gewassen brengen minder op, dieren worden ziek. Ze maken zich zorgen over de toekomst van hun kinderen. Julián moet elders werk gaan zoeken.

Productie: MOCICC, Guarango en 11.11.11
Nederlandse ondertiteling: Bea De Koster
Duur: 3min 22

Partnerorganisaties in Peru

We legden ook aan drie van onze partnerorganisaties de vraag voor hoe zij werken rond de klimaatverandering. Het Peruaanse productiehuis Guarango zorgde voor de opnames.

Rocio Valdeavellano legt uit waar Mocicc als klimaatbeweging voor staat en hoe ze oorzaken én gevolgen van de klimaatverandering proberen aan te pakken. Peru moet niet dezelfde fouten maken als de industrielanden die overconsumeren. Ze sluit af met een oproep aan het Noorden, want het zijn de grootste vervuilers die
allereerst hun uitstoot drastisch moeten verminderen. Hoog tijd voor een bindend klimaatakkoord in Durban!

Productie: MOCICC, Guarango en 11.11.11
Nederlandse ondertiteling: Bea De Koster
Duur: 5min 26

Hugo Che Piu van DAR vertelt over de impact van de klimaatverandering op het Peruaanse Amazonegebied en op het leven van de mensen die daar wonen. De oorzaken van de klimaatwijziging liggen buiten de Amazone, in de industrielanden, zegt hij. Maar we moeten wel omgaan met de gevolgen. DAR wil vooral de inheemse bevolking ondersteunen om hun rechten en levenswijze te vrijwaren.

Productie: DAR, Guarango en 11.11.11
Nederlandse ondertiteling: Bea De Koster
Duur: 3 min 52

José de Echave ( CooperAcción) waarschuwt voor de snelle uitbreiding van de mijnbouw in Peru, die totaal geen rekening houdt met klimaatverandering. De snelle uitbreiding van ontginning van metalen, gas en petroleum gebeurt precies in gebieden die zeer belangrijk zijn in tijden van klimaatverandering, zoals de Andes en de Amazone. CooperAcción probeert invloed uit te oefenen op de beleidsmakers, zodat ze rekening houden met de klimaatscrisis bij het plannen van ontginning.

Productie: CooperAcción, Guarango en 11.11.11
Nederlandse ondertiteling: Bea De Koster
Duur: 3min 15

 

Deel dit artikel