Klimaatnoodtoestand – laat de schoolbel rinkelen!

Klimaatnoodtoestand 680

In de aanloop naar de COP25 in Madrid, de VN-Klimaatconferentie, doen we een extra oproep. Doe jij ook mee met je klas of school ? Op 8 november roepen we alle scholen op om de schoolbel te laten rinkelen. En vragen we om de klimaatnoodtoestand uit te roepen. Met hoe meer scholen we zijn hoe krachtiger ons belsignaal zal weerklinken. Welke klimaatengagementen gaan jullie aan met je klas/school? Maak het kenbaar aan de wereld.

In 2018 en ook dit jaar werden heel wat nationale en internationale klimaatmanifestaties georganiseerd door jongeren, ouders, grootouders ... . En toch worden er nog veel te weinig concrete maatregelen op politiek niveau en door de regeringsleiders en overheden genomen.

Ondertussen zijn al heel wat grote steden, universiteiten, hogescholen en scholen gestart om de 'klimaatnoodtoestand' uit te roepen. Ook in België willen we tonen dat scholen zich inzetten voor een beter klimaat.

Waarom roepen we vanuit 11.11.11 hiervoor op?

11.11.11, als NZ-beweging, wil het signaal geven dat het niet alleen in de (weliswaar nabije) toekomst is dat we de gevolgen zullen dragen van de klimaatverandering. Het is NU al volop bezig, en dan in de eerste plaats voor ontwikkelingslanden/het Zuiden. Daarom is het ook echt nu al een ‘noodtoestand’.  

Klimaatnoodtoestand op school: wat houdt het in?

 • Laat op vrijdag 8 november de schoolbel rinkelen  en roep met je klas, of liefst met heel je school de klimaatnoodtoestand uit. Trommel je klas, je school, je makkers, je leraars/leraressen, je ouders op ... maak lawaai voor het klimaat, film jezelf en laat de politici die op de COP25 in Madrid bijeenkomen, je boodschap horen!
  Deel hier en overal waar je dat kunt je video!

 • Doe je mee, registreer je school en deel je klimaatacties die je met je school gaat ondernemen. 
 • Een leerling, leerkracht of directeur verklaart officieel aan welke 10 beloften de school/klas zich zal houden om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Eén van de 10 klimaatacties zou eruit moeten bestaan dat er meer info gegeven wordt over klimaatverandering: Wat is er aan de hand?
 • Laat je inspireren. We verwijzen je graag door naar 'Teachers For Climate Belgium'. Zij maakten een webpagina aan waar je allerlei voorstellen/tips kan vinden rond klimaatacties. Thematisch gebundeld: politieke acties, duurzame energie, voeding- en gebruiksartikelen op school, bewustwording, mobiliteit, meer groen. 

Inhoudelijk educatief aanbod klimaat

Wil je graag inhoudelijk rond het thema aan de slag in je klas? 11.11.11 heeft in samenwerking met MOS (Milieuzorg op school) en Kleur Bekennen het aanbod rond klimaat gebundeld op KlasCement. Alle lesmaterialen kan je hier in een digitale map terugvinden.

Extra tips vanuit 11.11.11 – in het kader van onze campagne Changemakers is de link met Klimaat niet ver verwijderd. Er is aanbod waarbij het thema klimaat ook aangeraakt wordt. Centraal in onze campagne schuiven we bijvoorbeeld twee organisaties naar voor die strijden voor een beter klimaat. Red Constantino – Filipijnen en Esperanzah Martinez – Ecuador ontdek op de campagnewebsite meer info.

Basisonderwijs

Muzikale theatervoorstelling 'Gedaan met palaveren'

levendemuziek klimaatvoorstelling 220Levende Muziek speelt sinds september een nieuwe muzikale theatervoorstelling 'Gedaan met palaveren' – een voorstelling waarin het thema klimaat centraal staat.

 

 

 • Lees hier meer info.

Hoekenwerk in je klas

lestips BO hoekenwerk 220In het kader van de campagne Changemakers hebben we lestips uitgewerkt rond kinderen en jongeren die in de wereld een strijd aangaan. In een digitale bundel verzamelden we de verhalen van 6 changemakers wereldwijd. Je leerlingen maken onder andere kennis met het verhaal van Greta Thunberg (zij neemt de strijd op om politieke leiders aan te spreken op hun verantwoordelijkheid om actie te ondernemen tegen klimaatverandering) en Boyan Slat (de jongen die de oceaanstofzuiger bedacht heeft om wereldwijd het probleem van de plastic soep in de oceanen aan te pakken).

 • Meer info over het aanbod voor in je klas (alle graden) ontdek je hier.

Secundair onderwijs

Het Klimaatbetoog in je klas


2019-01-17 Canvas Klimaatbetoog - social - 13 220Kijk samen met je leerlingen naar het 'Klimaatbetoog'. Een straffe en tegelijk hoopgevende voorstelling van Nic Balthazar. Je leerlingen krijgen een stand van zaken over klimaatverandering. Vertoon de voorstelling en neem tijd voor een nagesprek – maak gebruik van een uitgewerkte fiche.

 • Meer info vind je hier.

Film - Een Verkeerde Toekomst


een-verkeerde-toekomst-220Samen met de wereldberoemde regisseur Michael R. Roskam maakten we een kortfilm over klimaatverandering. Starring Jan Decleir en Natali Broods. Het verhaal speelt zich af in 2043, samen met oud-politicus Jules Praat (Jan Decleir) kijken we terug op hoe het allemaal begon. We deden ook enkele suggesties voor een nagesprek met je leerlingen in je klas.

 • Ontdek alle info hier.

Achtergrondinfo

Een opwarming van maximaal 1,5° C, behoud van natuur en biodiversiteit, al te extreme weersomstandigheden vermijden, willen we allemaal. Al jarenlang mobiliseren scholen, leraren en jongeren zich voor het klimaat. Door te leren over de klimaatcrisis maar ook via allerlei acties zoals energie besparen op school, mobiliteitsacties, vergroenen van speelplaatsen, demonstraties enz.

De opwarming van de aarde laat zich wereldwijd voelen, eerst en vooral bij de meest kwetsbare bevolking in ontwikkelingslanden. Het speciaal rapport van het IPCC (Intergovernemental Panel on Climate Change) van oktober 2018, kan niet duidelijker zijn. De opwarming beperken tot 1,5°C is nodig om de ergste gevolgen te vermijden en het is nog mogelijk, maar dan moeten we nu in actie schieten.

We hebben snelle en ambitieuze maatregelen nodig om de wereldwijde opwarming te beperken tot 1,5°C. Tegelijk moeten we erkennen dat de klimaatcrisis nu al bezig is, en dat vooral landen die er weinig aan hebben bijgedragen daar het slachtoffer van zijn.

11.11.11 is al verschillende jaren actief rond dit thema. Volgende eisen schuiven we naar voor:

 • de grens is 1,5° - verhoog de ambitie
 • stop met kibbelen, werk aan een ambitieus nationaal klimaatplan 
 • garandeer slagkracht voor kwetsbare gemeenschappen wereldwijd (= voldoende internationale klimaatfinanciering)
 • ga voor echte oplossingen met respect voor mensenrechten.

In 2012 tijdens Sing for the Climate, een initiatief van Nic Balthazar, 11.11.11 en de Klimaatcoalitie, hebben we met heel veel mensen gezongen voor het klimaat. Het lied 'Do it now' werd tot nu toe in 48 landen, in 577 steden en door 401.099 mensen gezongen. Ontdek hier in welke landen.

Wanneer?

vrijdag 8 november

Wat?

Klimaatnoodtoestand - rinkel de schoolbel 

Educatief aanbod Klimaat

Basisonderwijs

Secundair onderwijs

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels