Klimaatop Lima - schreeuw om aandacht voor nationale problemen bij aanvang tweede week onderhandelingen

Na België en verschillende andere landen was het vandaag de beurt aan Peru om de 'Fossil of the day' te ontvangen. De 'Fossil of the day' is een ludieke prijs die het Climate Action Network dagelijks uitreikt aan landen die te weinig hun best doen in de onderhandelingen.

fossil-of-the-day-Jorge

De uitreiking aan Peru kwam er op vraag van 11.11.11 partner MOCICC, die op deze manier aandacht vraagt voor de incoherentie van het nationale beleid van de Peruviaanse regering. Enerzijds trekt de regering steeds meer de kaart van internationale investeringen ten koste van het klimaatbeleid, maar terzelfdertijd creëert ze hoge verwachtingen met haar rol als gastheer van deze klimaattop.

Dit 'dubbele gezicht' van de Peruviaanse regering werd tijdens de ceremonie vertolkt door BTC junior Karen Del Biondo en Jorge Meneses van MOCICC. Meer bepaald klaagt MOCICC de zogenaamde 'Ley Paquetazo' aan, die de rol van het Ministerie van Milieu beperkt onder het mom van het aanzwengelen van de economie. Jorge Meneses van MOCICC nam met brede glimlach de prijs in ontvangst.

fossil-of-the-day-Jorge-Karen


Terwijl binnen de venue van de COP20 de Fossil of the day werd uitgereikt, ging in het Parque de la Exposición de alternatieve Volkerentop (Cumbre de los Pueblos) van start. Tijdens deze volkerentop zullen net deze sociale problemen besproken worden die te weinig aangekaart worden door het huidige beleid van de Peruviaanse regering.

 
Karen Del Biondo
Lima, 8 december 2014 

Deel dit artikel