Klimaaturgentie nog steeds zoek in België

climate-change

Vandaag, woensdag 20 juli, maakt de Europese Commissie haar plan bekend voor de verdeling van de klimaatdoelstellingen voor 2030: België moet haar uitstoot met 35% verminderen tegenover 1990. Deze doelstelling moet nu verdeeld worden onder de Belgische regio’s en de federale overheid. Ondertussen zijn onze ministers nog altijd aan het onderhandelen over de vorige Europese doelstellingen die over minder dan vier jaar moeten behaald worden.

Dinsdagavond 19 juli staakten de ministers de discussies over het samenwerkingsakkoord over 2020 tot na de zomer. Dat samenwerkingsakkoord zou enkel een formalisering zijn van het akkoord dat de ministers in december 2015– na zes jaar onderhandelen – met veel trots aankondigden. Wat er nu toch nog misloopt is niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is het gebrek aan politieke wil en urgentie.

Hoewel de ministers keer op keer aangeven dat die wil er wel is en dat de onderhandelingen ‘in goede sfeer’ verlopen loopt het Belgische klimaatbeleid volledig stroef. Alle ambitie lijkt verloren. Er is nog altijd geen Nationaal Klimaatplan voor de periode 2013-2020 en het lijkt er op dat 2016 alweer een jaar zal zijn waarin de inkomsten uit de Europese emissiehandel, ondertussen 400 miljoen euro, niet zullen kunnen gebruikt worden voor klimaatbeleid hier en in het Zuiden.

11.11.11 roept de ministers op om deze oneindige en onzinnige situatie te stoppen. In de tweede helft van 2016 moeten de onderhandelingen voor 2030 beginnen. Het zou fijn zijn als we dan ook het gekibbel over 2020 kunnen afsluiten.

 

Lien Vandamme
Beleidsmedewerker Klimaat

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels