Latijns-Amerika dwingt reuzenkorting op aids-remmers af

De gezondheidsministers van elf Latijns-Amerikaanse landen hebben samen kortingen tot 66 procent afgedwongen op de prijs van de belangrijkste aids-remmers. De overeenkomst die ze met vertegenwoordigers van 26 grote geneesmiddelenfabrikanten hebben bereikt, stelt Latijns-Amerika in staat binnenkort alle seropositieven te behandelen.


'De producenten hebben zich geëngageerd hun prijzen te laten zakken en in alle landen hetzelfde aan te rekenen,' zegt de Braziliaanse arts Jorge Bermúdez, een afdelingshoofd van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO). 'Daardoor kunnen we tegen het eind van het jaar alle Latijns-Amerikanen die aids-remmers nodig hebben, helpen.' Nu moet bijna een kwart van de patiënten in de regio het stellen zonder de geneesmiddelen die hun levensverwachting beduidend verhogen.
De overeenkomst werd vrijdag in Buenos Aires gesloten na een onderhandelingsronde tussen de Latijns-Amerikaanse gezondheidsministers en de internationale farmaceutische industrie. Het prijsakkoord geldt voorlopig voor twee jaar.
Niet-gouvernementele organisaties zijn blij met de overeenkomst, maar waarschuwen dat alles wat nu op papier staat, in de betrokken landen in werkelijkheid moet worden omgezet. De landen waarvoor de overeenkomst geldt, zijn Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Chili, Ecuador, Mexico, Paraguay, Peru, Uruguay en Venezuela.
Belangrijk is vooral dat de producenten uniforme prijzen gaan hanteren in al die landen, onafhankelijk van de hoeveelheden die elk land afneemt.
De kortingen die de producenten hebben toegestaan, variëren van 15 tot 66 procent, afhankelijk van het geneesmiddel. Vooral voor de kleine landen, die weinig onderhandelingsmacht hebben en dus veel betaalden, scheelt dat veel. De gemiddelde kosten van een behandeling met aids-remmers zullen in Paraguay met 66 procent dalen. Chili is 56 procent goedkoper af, Ecuador 52 procent en Uruguay 48 procent.
Volgens de PAHO leven er 1,5 miljoen seropositieven in Latijns-Amerika. Daarvan hebben er 358.000 aids-remmers nodig, maar slechts 275.000 patiënten krijgen die geneesmiddelen ook.
In Azië en Afrika heeft een nog veel kleiner aandeel van de seropositieven toegang tot aids-remmers. In alle ontwikkelingslanden samen zijn 38 miljoen mensen besmet met het virus dat aids veroorzaakt. Slechts 400.000 dragers krijgen aids-remmers. Het merendeel daarvan leeft in Brazilië. (PD/JS)

IPS DOOR:

Deel dit artikel