“Libanon ligt bezaaid met clusterbommen. De vervuiler moet betalen.”

Israël moet betalen voor het opruimen van de clusterbommen die het deze zomer dropte op Zuid-Libanon. Dat was de boodschap waarmee een vijftigtal mensen vrijdag actie voerde aan het ministerie van defensie. “De vervuiler moet betalen,” vinden ze. Voor minister Flahaut hadden ze een petitie met 3430 handtekeningen bij.

Er liggen naar schatting nog een miljoen niet ontplofte clusterbommen verspreid over Zuid-Libanon. Die maken nog elke week doden. Een VN-missie werkt beetje bij beetje aan de ontmijning – een werk dat jaren zal duren.

Aan de ontmijningsmissie nemen ook zo’n 400 Belgische militairen deel. Op zich een goede zaak, aldus de betogers. Maar ze vinden dat dit niet mag betekenen dat Israël vrijuit gaat.

De betogers en ondertekenaars van de petitie eisen van de Belgische regering drie zaken. Ten eerste dat ze al het nodige doet om de kosten van de ontmijning te verhalen op Israël. Ten tweede dat ze de gerecupereerde som schenkt voor de heropbouw van Libanon, met speciale aandacht voor gezondheidszorg voor de armste lagen van de bevolking. Ten slotte dat ze een wapenembargo afkondigt tegen Israël en elke militaire samenwerking weigert.

Wat dat laatste betreft: eind 2006, dwz. na de Libanonoorlog, heeft de Navo nog een nieuw, speciaal akkoord gesloten met Israël. “Dat is onverstaanbaar van landen die zichzelf democratisch noemen,” aldus Georges Spriet van Vrede. Spriet wijst er ook op dat Vlaanderen in volle oorlog een vergunning heeft afgeleverd aan het Oudenaardse bedrijf OIP om nachtkijkers en vizieren te leveren aan Israël.

Een delegatie werd ontvangen door minister van defensie Flahaut. Het onderhoud duurde een uur. “De minister heeft beloofd dat hij een brief zou schrijven naar premier Verhofstadt en naar minister van buitenlandse zaken De Gucht. Hij zal suggereren dat België het thema ter sprake brengt in de VN-Veiligheidsraad, waar het momenteel lid van is. Hij beloofde ook dat hij zou schrijven naar zijn Europese collega-ministers van defensie. Telkens vanuit het idee dat ‘de vervuiler moet betalen’ – een idee dat wij naar voor hebben geschoven,” vertelde Bert De Belder van Geneeskunde voor de Derde Wereld na de ontmoeting.

De delegatie bestond uit Brussels PS-parlementlid Julie Fiszman, Ecolo-kamerlid Zoé Genot, Michel Vanhoorne van het Links Ecologisch Forum, Tamer Salim van de Association pour un Liban Laïque, Dr. Bert De Belder van Geneeskunde voor de Derde Wereld, en ex-gijzelaar Dr. Jan Cools en Monked Mroue, die in februari beiden deelnamen aan een missie in Libanon.

De petitie, een initiatief van Intal en Geneeskunde voor de Derde Wereld, werd al getekend werd door heel wat prominenten uit de academische en politieke wereld. “Ze loopt door zolang er Belgische militairen in Libanon zitten,” zegt Bert De Belder.

Bron : Indymedia

 

Deel dit artikel