Libië: oproep naleving internationaal humanitair recht

(c)ICRCLibië: oproep voor respect van regels
Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) is gealarmeerd door de intensivering van de gevechten en het toenemende aantal slachtoffers in Libië. Het Rode Kruis dringt er daarom op aan dat alle partijen die betrokken zijn bij het conflict het internationaal humanitair recht (IHR) respecteren. In het bijzonder moeten alle mogelijke voorzorgen worden genomen om de levens van burgers te sparen.

Toename slachtoffers
"De afgelopen dagen hebben lokale artsen een sterke toename geconstateerd van het aantal slachtoffers die naar de ziekenhuizen van Ajdabiya en Misrata werden gebracht," aldus de voorzitter van het ICRC, Jakob Kellenberger. "Misrata is de afgelopen dagen het toneel geweest van zware gevechten en luchtaanvallen.”  40 patiënten werden behandeld voor verwondingen, waaronder een aantal zeer ernstige. Daarnaast werden 22 lichamen naar de medische (c)ICRCvoorziening overgebracht.
 
"Ondertussen heeft ons chirurgisch team in Ajdabiya, in het oosten van het land, geholpen bij operaties van een 55-tal gewonden die deze week naar het ziekenhuis van de stad werden gebracht," zei Kellenberger. "De toename van het aantal slachtoffers toont aan dat het conflict steeds intensiever wordt. Onze zorg is dat burgers de dupe worden van het geweld. Volgens ons zijn veel mensen in het westen van Libië zelfs zwaarder getroffen door de gevechten dan de mensen in het oosten." NALEVING VAN HET  INTERNATIONAAL HUMANITAIR RECHT:

Verbod op niet-onderscheidende aanvallen
"Alle partijen bij het gewapende conflict moet te allen tijde onderscheid maken tussen burgers en strijders", aldus de ICRC voorzitter. "Alleen militaire doelen kunnen worden aangevallen. Het is noodzakelijk dat deze verplichting in acht wordt genomen in een context waar de vijandelijkheden vooral lijken plaats te vinden in dichtbevolkte gebieden, waar met name burgers gevaar lopen. Niet-onderscheidende aanvallen zijn verboden. De gewonden en zieken van beide partijen moet worden verzorgd en medische voorzieningen, ambulances en personeel moeten worden gerespecteerd en beschermd." 

Toegang tot gevangenen
Kellenberger zei dat het ICRC probeert toegang te krijgen tot alle mensen die, vanwege de gevechten, worden vastgehouden door de Libische autoriteiten en de gewapende oppositie. "Alle gevangenen moeten te allen tijde onder degelijke leefomstandigheden menswaardig worden behandeld," verklaarde hij.

(c)ICRCToegang van humanitaire hulp 
De ICRC voorzitter is teleurgesteld dat de organisatie nog steeds geen toegang heeft tot gebieden waar de gevechten juist het hevigst worden gevoerd. "Het is onaanvaardbaar dat 24 dagen nadat de gevechten zijn begonnen, een groot deel van het land afgesloten blijft voor humanitaire hulp", aldus Kellenberger. "Onze grootste uitdaging is nu om de zwaarst getroffen gebieden te bereiken om de oorlogsslachtoffers te helpen en het lot van vermiste personen op te volgen, net zoals we dat in het oosten van het land hebben gedaan sinds we daar op 27 februari aankwamen."  
Kellenberger onderstreept het belang van samenwerking met Libische Rode Halve Maanpersoneel en -vrijwilligers in de reactie op de crisis.

 

 

Deel dit artikel