Libië: respect voor gedetineerden en doden

Libië: gedetineerden en doden moeten worden gerespecteerd

23_c_georges_comninosGeorges Comninos, hoofd van de ICRC-delegatie in Libië, geeft een update over de onmiddellijke humanitaire prioriteiten en de problemen die onlangs het onderwerp van debat zijn geweest naar aanleiding van de recente gevechten, met name in Sirte.

Het publiekelijk tonen van gedetineerden en stoffelijke resten heeft de afgelopen dagen veel stof doen opwaaien. Wat is het standpunt van het ICRC hierover?
"Mensen op voertuigen met hun handen vastgebonden werden in beeld gebracht, ondervragingen van gedetineerden werden gefilmd door de lokale media, en stoffelijke resten werden blootgesteld aan publieke nieuwsgierigheid... Onze visie op deze kwesties is gebaseerd op de toepasselijke regels van het internationaal humanitair recht (IHR), waarvoor wij trachten respect af te dwingen.

In elk individueel geval moeten de betrokken partijen bij personen in hun macht afzien van behandelingen die onverenigbaar zijn met respect voor hun eer en waardigheid - in het bijzonder vernederende en onterende behandeling. Zij moeten menselijk worden behandeld, zonder enig nadelig onderscheid.

23_c_icrc_-_d.fakhr_-_south-west_of_sirte_libya._icrc_delegates_inspect_a_site_where_dead_bodies_were_foundHet IHR bevat ook regels met betrekking tot respect voor de doden, zoals de verplichting om stoffelijke resten te zoeken, te verzamelen en de doden te evacueren zonder nadelig onderscheid. Er moet worden voorkomen dat de doden worden beroofd of verminkt, en de doden moeten met respect worden begraven.

Deze regels zijn ook van toepassing in verband met het tonen van gedetineerden en doden aan het grote publiek via de media."

Standrechtelijke executies

Tal van standrechtelijke executies hebben plaatsgevonden in gevechtsgebieden, met name in Sirte. Wat kunt u hierop zeggen?
"We blijven er continu op wijzen dat het IHR te allen tijde en op elke plek verbiedt geweld te gebruiken tegen het leven van personen die niet langer actief deelnemen aan de vijandelijkheden. Overtredingen van dit verbod zijn ernstige schendingen van het IHR, die moeten worden bestraft.
Voor deze kwesties geeft het ICRC voorrang aan een bilaterale en vertrouwelijke dialoog met de partijen."

ICRC prioriteiten

Toegang tot gedetineerden
"Het verkrijgen van toegang tot personen die zijn gedetineerd in het kader van het gewapend conflict is een prioriteit. In het kader van een constructieve dialoog met de overgangsautoriteiten, bezochten we de afgelopen twee maanden 6.000 gedetineerden in Tripoli, Misrata en andere steden in de buurt. We hebben dus redenen om optimistisch te zijn over het verkrijgen van toegang, maar wel dienen deze bezoeken zonder vertraging te kunnen plaatsvinden."

Identificatie van doden
"Minstens 400 lijken zijn tot nu toe gevonden in Sirte. Onder andere het personeel van de Nationale Commissie voor Vermisten krijgt advies van het ICRC om het proces van het identificeren van de overledenen door leden van hun gezin te vergemakkelijken."

Gevaren van niet-ontplofte munitie
(c) icrc_-_g._marot_-_zintan_libya._icrc_staff_explain_the_risk_from_unexploded_munitions_to_a_group_of_peopleHulp wordt geboden aan de tienduizenden mensen die zijn ontheemd uit Sirte en Bani Walid. Niet-ontplofte munitie in die steden vormt een gevaar en is een belemmering voor de terugkeer van de mensen die zijn gevlucht. "In Sirte heeft een achtjarig meisje haar arm verloren tijdens het spelen met een explosief," zegt een ICRC expert, Guy Marot. "Ons onmiddellijke doel is ervoor te zorgen dat verdere doden en gewonden onder de burgers tot een absoluut minimum wordt beperkt." Niet-ontplofte munitie heeft tot nu toe al geleid tot ongeveer 30 slachtoffers. Het zal daarom nodig zijn om mensen bewust te maken van het gevaar van deze explosieve oorlogsresten. Hiervoor heeft het ICRC 100 Libische Rode Have Maanvrijwilligers opgeleid. De ontruimingsactiviteiten worden ook voortgezet.

Deel dit artikel