Machismo violento: Academische week 2008

Cover folder Academische week Van 1 tot 8 maart vindt de Academische Week rond Guatemala en Honduras plaats. Daarbij wordt speciale aandacht gevraagd voor de situatie van vrouwen in Centraal-Amerika en in het bijzonder Guatemala en Honduras. Het is een initiatief van het Vlaams Guatemalacomité in een samenwerkingsverband met Inter-cambio vzw, Studio Globo en Steungroep Rechvaardigheid en Vrede Guatemala.

Discriminatie en geweld zijn voor heel wat vrouwen een dagelijkse realiteit. Wereldwijd hebben meisjes niet dezelfde ontwikkelingsmogelijkheden als jongens. Voorbestemd tot huishoudelijke taken krijgen ze minder kansen om te studeren en een loopbaan uit te bouwen. Ze hebben het moeilijker op de arbeidsmarkt en verdienen meestal minder dan hun mannelijke collega's.

Vrouwen zijn ook het grootste slachtoffer van geweld en armoede. En niet alleen in oorlogsgebieden waar geweld tegen vrouwen als oorlogswapen gebruikt wordt en waar vrouwen het grootste deel burgerslachtoffers vormen. Ook in huiselijke kringen worden vrouwen mishandeld. Huiselijk geweld komt overal voor en overschrijdt aldus grenzen van cultuur, religie en klasse. Volgens Amnesty International is maar liefst één vrouw op drie slachtoffer van huiselijk geweld.

In Guatemala, Honduras, El Salvador en Nicaragua werken naar schatting tweehonderdduizend mensen in montagehallen, de zogenaamde maquilas. De meerderheid daarvan zijn vrouwen. Gedwongen door armoede migreren vrouwen van het platteland naar de steden om er te werken in dergelijke montagehallen. Ze worden er uitgebuit en werken in de meest erbarmelijke omstandigheden.

Met dit project wordt speciale aandacht gevraagd voor de situatie van vrouwen in Centraal-Amerika en in het bijzonder Guatemala en Honduras.

Programma:

3 maart

19u30 Reportage: Guatemala, paradijs voor moordenaars
Inleiding door Norma Cruz
Locatie: Film Plateau - Paddenhoek 3, 9000 Gent

4 maart

12u Lunchlezing: Mensenrechten een voorrecht voor mannen?
Geweld op vrouwen en straffeloosheid in Guatemala. Door Luz Méndez & Norma Cruz
Locatie: STOA - VUB-Campus, Pleinlaan, Etterbeek
i.s.m. UCOS, informatie bij Anthony Vanoverschelde
Triomflaan 63, 1160 Brussel ; T 02 649 69 63 of 02 649 13 73

6 maart

16u Namiddaglezing: Machismo violento, de situatie van vrouwen in Centraal-Amerika, een verhaal van racisme, discriminatie en geweld. Door Marielos Monzón en María García
Locatie: Hogent - Gebouw C Voskenslaan 270, 9000 Gent

19u30 Avondlezing: Machismo violento, de situatie van vrouwen in Centraal-Amerika, een verhaal van racisme, discriminatie en geweld. Door Luz Méndez en María García
Locatie: Begijnhof 1, 9300 Aalst
i.s.m. RIS Aalst, informatie bij Guido De Schrijver, T 053 62 94 76

19u30 Reportage: Guatemala, paradijs voor moordenaars, met inleiding door Norma Cruz
Locatie: Hogent - Polyvalente zaal Voskenslaan 272, 9000 Gent

7 maart

9u30 Workshop: Machistisch geweld in Centraal-Amerika, getuigenissen over gewelddadig machogedrag.
Locatie: Departement vertaalkunde (Gebouw B) - Lokaal B203, Groot-Brittanniëlaan 45, 9000 Gent.
Uw aanwezigheid bevestigen bij Hildegard Vermeiren, hildegard.vermeiren@hogent.be

12u30 Lunchlezing: Discriminatie en geweld tegen vrouwen in Centraal-Amerika. Door Luz Méndez en María García i.s.m. de Belgisch Technische Coöperatie (BTC)
Locatie: Turkanazaal - Hoogstraat 147, 1000 Brussel
Uw aanwezigheid bevestigen op 02 505 37 65 of nathalie.degroote@btcctb.org

18h00 Opening van de tentoonstelling: 1000 vredesvrouwen, inleiding door Norma Cruz.
Locatie: Vredeshuis - Sint-Margrietstraat 9, 9000 Gent, T 09 233 42 95

8 maart

13u30 MO*Debat:
Enkele reis naar extreme armoede, de situatie van Centraal-Amerikaanse vrouwen in tijden van vrijhandel en globalisering.
Locatie: Nemrodzaal - Goudstraat 37, 9000 Gent
Meer...Studio Globo DOOR:

Deel dit artikel