Malala, symbool van 65 miljoen meisjes die geen school volgen


In oktober 2012 overleefde Malala ternauwerdood een aanslag op haar leven door de Taliban. Haar misdaad? Ze wou naar school. Op 12 juli wordt Malala zestien. Die dag, door de VN ' uitgeroepen tot 'Malala-day',  houdt ze haar eerste publieke toespraak op het hoofdkwartier van de VN. Een pleidooi voor onderwijs voor meisjes. Ze onderschrijft tevens de campagne van Plan  'Steek je hand op voor meisjes' .  Met deze campagne wil Plan het belang van onderwijs voor meisjes bij armoedebestrijding op de internationale agenda houden.  


Malala[Foto: ©Plan België]

De Pakistaanse Malala Yousafzai, genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede, voert samen met Plan campagne om zoveel mogelijk meisjes naar school te sturen.

Op 12 juli viert Malala haar 16e verjaardag op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties (VN). Vergezeld door een 100-tal meisjes uit alle windstreken, waaronder jongeren-vertegenwoordigers van Plan, houdt ze haar eerste speech na de aanval van de Taliban in oktober 2012.
77De strijd van Malala confronteert de wereld met een harde realiteit: 65 miljoen meisjes hebben nog geen toegang tot kwaliteitsvol onderwijs (vooral lager en lager secundair onderwijs- cijfers van UNESCO in 2013).

De oorzaak? Armoede, geweld en discriminatie. Veelbelovende meisjes krijgen te weinig internationale aandacht, terwijl de rol van de vrouw als cruciaal wordt gezien in de strijd tegen armoede. Waar is de logica?

 

 

Steek je hand op voor meisjes

Malala wil het rolmodel zijn voor meisjes die iets willen bijdragen aan de maatschappij. Ze sluit zich aan bij de campagne van Plan en steunt de actie: "Steek je hand op voor meisjes".

Op 12 juli (officieel 'The Malala Day' genoemd door de VN) geeft ze een speech tijdens een speciale jongerenvergadering, georganiseerd door Gordon Brown, speciale gezant voor onderwijs bij de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

"We moeten en zullen een opleiding krijgen: thuis, op school of eender waar. Wij willen naar school, hier en nu!" verklaart een strijdvaardige Malala. Samen met jongeren uit de hele wereld getuigt ze in naam van 65 miljoen "andere Malala's". Ze herinnert de wereldleiders aan hun belofte voor de Millennium doelstelling "onderwijs voor iedereen" (deadline 2015!) en vraagt hen om actie te ondernemen.


 

Plan strijdt voor onderwijs voor meisjes in Pakistan

Plan is al 15 jaar actief in Pakistan en geeft kwetsbare meisjes van 10 tot 14 jaar onderwijs in informele onderwijscentra. Deze meisjes zijn vaak slachtoffer van geweld en discriminatie, binnen hun families.

Faridah (17 jaar) ging van school op haar 12de en trouwde toen ze 15 jaar was. Deze tiener is vastbesloten om haar opleiding te vervolgen in het onderwijscentrum van Plan in haar dorp in Pakistan:

"Jongens vielen me lastig op weg naar school. Op een dag, zag mijn grootvader dat en verbood me naar school te gaan. Ik moest voor het hele huishouden zorgen en op mijn 5 broers en zussen passen. Na de dood van mijn vader, moest ik met een oudere man trouwen. Maar ik had de hoop om te leren niet opgegeven. Ik schreef me in bij het onderwijscentrum van Plan. Mijn man vond dat ik daardoor het huishouden verwaarloosde. Hij heeft mij op straat gezet, en ik ben terug gegaan naar mijn moeder.

Samen met Plan, wil ik hem overtuigen om mij terug onderwijs te laten volgen. Ik ben vastberaden: ook al ben ik getrouwd, ik wil nog steeds mijn opleiding afmaken."

Sinds de oprichting van deze 312 onderwijscentra 's, krijgen meer dan 11.000 meisjes de mogelijkheid om een opleiding te volgen, net als Faridah.

 

 

plan belgie hand


Steek je hand op voor meisjes!

Wereldwijd telt Plan bijna 670.000 opgestoken handen voor onderwijs meisjes. Waarvan meer dan 40.000 in België!

De doelstelling is ambitieus: 4 miljoen opgestoken handen verzamelen, symbool voor 4 miljoen meisjes die Plan naar school wil sturen tegen 2016. Elk jaar bundelt Plan alle opgestoken handen, om ze te overhandigen aan de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, zodat onderwijs voor meisjes hoog op de politieke agenda blijft staan.

 
11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel