Meer weten over de droogte in Oost-Afrika

boerinIn Somalië is sinds 20 juli officieel een hongersnood aan de gang. Maar het oosten van Afrika kampt al veel langer met een voedselcrisis omwille van de enorme droogte. Wat is het verschil tussen een voedselcrisis en een hongersnood? Wat veroorzaakt de droogte? En waarom komt hongersnood vaker voor in de Hoorn van Afrika dan in de rest van het continent? MO* beantwoordt voor u enkele vragen over de eerste hongersnood van de 21e eeuw.

De Zwitser Jean Ziegler, die van 2000 tot 2008 de speciale VN-rapporteur voor het recht op voedsel was, had normaal vorige week de openingstoespraak moeten geven op het theater- en muziekfestival de Salzburger Festspiele. Maar de autoriteiten van Salzburg staken daar een stokje voor. Ziegler vermoedt dat sponsors Nestlé en Crédit Suisse die er in zijn toespraak stevig van langs krijgen, druk hebben uitgeoefend. Als VN-rapporteur, maar later ook als schrijver, was Ziegler altijd al heel kritisch voor ons economisch systeem dat toelaat dat kinderen sterven van de honger.

 

In 2006 voerde 11.11.11 campagne rond recht op voedselzekerheid: 'Stop de verstikkende voedselexport naar het Zuiden'. Wereldwijd lijden 852 miljoen mensen honger. Ruim 70% hiervan zijn boeren in de ontwikkelingslanden.De eerste Millenniumdoelstelling belooft honger en armoede wereldwijd aan te pakken. Maar daarvoor is een ander landbouwbeleid nodig.  Liefst 600 miljoen boeren lijden honger. En dat terwijl ze juist voedsel produceren.
In Landbouw2015 - een samenwerking binnen de coalitie 2015 De Tijd Loopt - bundelden Noord-Zuidorganisaties samen met organisaties als Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu, Natuurpunt, VELT, Wervel of het Vlaams Agrarisch Centrum hun eisen voor een samenhangend beleid, gericht op duurzame landbouw in Noord en Zuid.


De Coalitie tegen Honger vraagt elk jaar op Wereldvoedseldag (16 oktober) aandacht voor de strijd tegen honger.


De artikels van de Ngo's over de droogte in Oost-Afrika en over de voedselcrisis vind je op het 11.be portaal:

Deel dit artikel