Schenk een Fairtrade roos op Internationale Vrouwendag en plezier meer dan één vrouw

fairtrade roos

Bloemetje voor vrouwendag? Pieter Embrechts roept op om een Fairtrade roos te schenken. Zo plezier je meerdere vrouwen tegelijk: zij die de rozen krijgen én zij die ze kweken.

De populariteit van Internationale vrouwendag neemt elk jaar toe. Steeds vaker tonen mannen en kinderen hun liefde, vriendschap of simpelweg respect voor vrouwen door hen een bloemetje te schenken.

De onverbloemde waarheid is echter dat het merendeel van de rozen die Belgische vrouwen krijgen, gemaakt worden door Afrikaanse vrouwen die vaak in slechte omstandigheden leven en werken.

Het Fairtrade label op de rozen garandeert dat de vrouwen die de rozen kweken in veilige, milieuvriendelijke omstandigheden werken. En dat ze recht hebben op sociale voorzieningen en een eerlijk loon.

"Er moet iets bewegen", zegt Pieter Embrechts. "De rozen die we in België kopen worden vaak gekweekt door jonge, meestal ongeschoolde vrouwen die worden aangenomen op rozenplantages onder tijdelijke contracten, met amper sociale rechten: ze krijgen vaak geen verzekering, geen zwangerschapsverlof, geen eerlijk loon en worden blootgesteld aan chemische producten, zonder beschermende kledij. Seksuele intimidatie op plantages is niet uitzonderlijk," verklaart Pieter Embrechts zijn engagement voor deze actie.

Iedereen moet mee

Het is voor supermarkt en bloemist echter niet altijd even eenvoudig om een Fairtrade assortiment aan te bieden, omdat Fairtrade rozen ook voor hen simpelweg slechts sporadisch te vinden zijn. Daarom moeten ook de groothandel en de veilingen mee op de eerlijke kar springen.

"Zoals wel vaker, is het een en-en-verhaal"  licht Lily Deforce, directeur Fairtrade Belgium, toe. "Zowel vraag als aanbod moeten van richting veranderen en eensgezind naar meer duurzaamheid wijzen. De hele bloemenketen – van de consument, over de bloemist en de supermarkt tot en met de veiling - moet zich bewust worden van de hoogdringendheid. Op dit moment is namelijk minder dan 1% van de rozen in België Fairtrade."

Lily Deforce besluit: "Met deze actie hopen we uit de vicieuze cirkel te stappen en op die manier de vrouwen achter de rozen toegang te geven tot de juiste sociale rechten en een eerlijk loon. Wie pleziert er nu niet graag meerdere vrouwen tegelijk?"

Vraag naar Fairtrade rozen

 

Zo plezier je meerdere vrouwen tegelijk: zij die de rozen krijgen én zij die ze kweken. Zo zorg je er ook voor dat supermarkten en bloemisten Fairtrade rozen opnemen in hun assortiment.

Deel dit artikel