Mensenrechten in Palestina... een strijd van elke dag


Als juriste reisde ik 14 dagen mee op observatiemissie met INTAL in de Bezette Gebieden. Onmiddellijk werd duidelijk in welke mate het internationaal humanitair recht, de mensenrechten in het algemeen en de kinderrechten in het bijzonder worden geschonden. 

Een beeld schetsen van de huidige situatie van de mensenrechten in Palestina is niet evident. Als juriste reisde ik 14 dagen mee op observatiemissie met INTAL in de Bezette Gebieden. Onmiddellijk werd duidelijk in welke mate het internationaal humanitair recht, de mensenrechten in het algemeen en de kinderrechten in het bijzonder worden geschonden. De talrijke checkpoints die te pas en te onpas opduiken, de foltering van gevangenen, de apartheidsmuur die ganse steden dreigt af te sluiten van de buitenwereld, de economische situatie en gezondheidssituatie die hierdoor zwaar onder druk komt te staan, de huisvernietigingen, de aanslepende bezetting …zijn dan ook duidelijke tekenen dat de Israëlische bezetter het niet te nauw neemt wat de mensenrechten betreft.

Daar de periode te kort was om een volledige en accurate weergave te geven van de mensenrechten wordt hierna enkel verslag uitgebracht over de verscheidene mensenrechtenorganisaties de we bezochten en hun activiteiten. Verscheidene Palestijnse NGO’s zijn actief op het terrein inzake mensenrechten; Badil, Al-haq, DCI/PS en Addameer.

Lees meer op intal.be 


 

Deel dit artikel