Missie tegen clustermunitie: Dr. Jan Cools bericht vanuit Libanon

Donderdag 1 maart, Jan Cools aan de lijn vanuit Yohmor, een dorpje in het uiterste zuiden van Libanon. Monked Mroue, een Libanees die mee is met de solidariteitsdelegatie van Geneeskunde voor de Derde Wereld, is van hier afkomstig. Zijn dorp ligt op amper 4 km van de Israëlische grens, en is dan ook quasi volledig kapotgeschoten tijdens de Israëlische invasie van juli.

Dr. Jan Cools werkte 18 jaar geleden in het Palestijns vluchtelingenkamp Rashedieh, en werd toen 13 maand lang gegijzeld door een Palestijnse splintergroep. Hoe voelt het aan om terug te keren naar Libanon?

Jan: "Ik ben toch wat nerveus. In Beiroet had ik het moeilijk om alleen door de straten te lopen. En in Ein El-Hilweh (een Palestijns vluchtelingenkamp nabij Saïda, nvdr) was ik vlakbij de plek waar ik maandenlang werd vastgehouden, toch een vreemd gevoel. Langs de andere kant ben ik erg getroffen door de situatie van de Palestijnen in de vluchtelingenkampen: die is met de jaren erg verslechterd."

De gijzelingszaak van Jan Cools in 1988-’89 was wereldnieuws. Maar da’s ook al weer zo lang geleden. Kennen ze Dr. Jan daar nog?

Jan: "We zijn overal door alle Palestijnen heel goed en vriendelijk ontvangen. En de meesten weten inderdaad nog wel wie ik ben. Als ik vertel dat ik zo lang heb vastgezeten, sta je voor hen direct een trapje hoger. En dat ik dan nog terugkom naar de Palestijnen ook, dat zijn twéé trapjes hoger!"

De solidariteitsmissie van Geneeskunde voor de Derde Wereld en Vrede vzw wil in Zuid-Libanon vooral poolshoogte nemen van de gevolgen van de clustermunitie die Israël er dropte.

Jan: "We ontmoetten een team ontmijners van de Mining Advisory Group. Die bakenen telkens een perceel van 50 meter op 50 af om daarin dan systematisch naar clustermunitie te zoeken. De wegen zijn wel al vrijgemaakt, maar naast de wegen en in de velden kan je nog altijd niet komen."

Vrijdag 2 maart belt Jan Cools nog door dat ze een bezoekje hebben kunnen brengen aan de Belgische Unifil-troepen in Tibnin. Hij is ook geïnterviewd door een ploeg van Reuters. Dat kwam al op de Libanese tv, en is ook gepland voor de VRT. Nu de Belgische Kamer net een wet gestemd heeft om na de productie en het gebruik van clusterbommen nu ook de financiering ervan te verbieden, krijgt de ‘anti-clusterbommenmissie’ van Geneeskunde voor de Derde Wereld extra aandacht. Nu maar hopen dat België nog een stapje verdergaat, en de factuur voor het ontmijnen van de clustermunitie in Zuid-Libanon doorschuift naar Israël.

Deel dit artikel