Monsanto verovert Guatemala en de rest van Centraal-Amerika

Originele maïssoorten met uitsterven bedreigd.

Monsanto verstevigt zijn marktaandeel in Centraal-Amerika.

Agro-industriereus Monsanto kondigde vrijdag aan dat het het Guatemalteekse Semillas Cristiani Burkard had overgenomen. Crisitiani Burkard is een Guatemalteekse producent en verdeler van zaai- en plantgoed. Het bedrijf werd opgericht in 1966, stelt 360 mensen te werk, en verkoopt zijn producten via 900 dealers over heel Centraal-Amerika. Semillas Cristiani Burkard is gespecialiseerd in het kweken van hybride zaden.


Nu komt SCB in handen van Monsanto. Monsanto wil met de overname zijn greep op de Centraal-Amerikaanse granen- en zadenmarkt verstevigen. De druk op Latijns-Amerika vanuit de Verenigde Staten voor wat betreft de import van genetisch gemanipuleerde zaden wordt steeds groter. Vooral de genetisch gewijzigde maïs vormt in Centraal-Amerika een gigantisch probleem.

Maïs is een plant die al eeuwen door de Maya's wordt geteeld. Zij zijn de telers van de oersoorten die men op geen enkel ander continent terugvindt. In de traditionele inheemse landbouw staat het telen van die maïssoorten centraal. Ook in de eetcultuur en de religie van de Maya's staat maïs centraal. De Maya's geloven in een scheppingsverhaal waarbij de mensen door God gemaakt zijn uit maïsdeeg. Daardoor worden ze vaak "mensen van maïs" genoemd. Als gevolg van de introductie van genetisch gemanipuleerde zaden in Centraal-Amerika zijn de zogenaamde originele soorten met uitsterven bedreigd.

In Guatemala vrezen de inheemse boeren voor het uitsterven van de oersoorten door de massale introductie van genetisch gemanipuleerde maïs. De laatste maanden is de maïsprijs als gevolg van de wereldwijde voedselcrisis meer dan verdubbeld. Als gevolg van de overstromingen in de staten Iowa, Illinois en Misouri zitten de maïsprijzen opnieuw in de lift. Speculatie op de aandelenmarkt jaagt de prijzen van granen nog maar eens de hoogte in met als gevolg dat agrogiganten zoals Monsanto nog meer greep krijgen op de lokale boeren en de lokale voedselproductie. Ondanks het feit dat Monsanto beweert alleen maar te investeren in de ontwikkeling van duurzame landbouwtechnieken blijkt uit de realiteit dat lokale boeren met valstrikken gepatenteerde zaden worden opgedrongen. Daarna zitten ze voor jaren vast aan Monsanto waardoor ze jaar na jaar grotere leningen moeten aangaan om het zaaigoed en de bijhorende meststoffen te kunnen kopen. Bovendien blijkt dat de opbrengsten niet zijn zoals ze hen worden voorgehouden. Na twee tot drie jaar raakt de grond volledig uitgeput en zakken de boeren weg in extreme armoede.

Momenteel wordt het Guatemalteekse ministerie van landbouw onder druk gezet door twee economische grootmachten. Enerzijds zijn er de Verenigde Staten waarmee Guatemala een aantal bilaterale vrijhandelsakkoorden heeft afgesloten.
Zij rammen hun GGO's niet alleen Guatemala maar heel het continent door de strot.
Anderzijds is er de Europese Unie die met Guatemala een samenwerkingsakkoord onderhandelt. De E.U. wijst genetisch gemanipuleerde teelten af en benadrukt de gevaren voor mens en milieu.

Het bewijst nogmaals dat vrijhandel tussen ongelijke partners alleen maar leidt tot economische dominantie van het Noorden en herkolonisering van het Zuiden. Monsanto drijft handel in de honger van duizenden Centraal-Amerikaanse boeren waardoor hun aandelen flink in waarde stijgen. Heel wat Westerse beleggers worden flink beter van de investering in de hongeraandelen van Monsanto.
http://www.monsanto.com/

Globalisering en vrijhandel = duurzame ontwikkeling ???

Dirk Govaert, Vlaams Guatemalacomité

Deel dit artikel