Ngo's vragen Kabila om plannen olie-exploratie in Virunga stop te zetten

Virunga-150x150Verschillende internationale ngo's, waaronder 11.11.11, schreven samen een open brief aan de Congolese overheid. Daarin vragen ze de plannen voor olie-exploratie in het Virunga Nationaal Park stop te zetten.

Enkele oliemaatschappijen, waaronder het Britse SOCO, en het Franse Total, hebben onlangs van de Congolese overheid concessies gekregen om op zoek te gaan naar olie in het Virunga National Park, het oudste natuurpark van Congo. Ondanks hevige protesten van de internationale gemeenschap en reacties van instanties zoals de UNESCO, IUCN, de EU, en ngo's, waaronder 11.11.11, Greenpeace, blijven de olie-exploratieplannen bestaan. (zie artikel Congolese Virunga-park bedreigd door olieontginning van 19/4)

Ngo's sloegen de handen in elkaar en schreven een open brief aan de Congolese regering. Daarin vragen de ngo's "rekening te houden met de bezorgdheid die worden geuit ... door lokale gemeenschappen in en rond het Virunga National Park, die worden geconfronteerd met het vooruitzicht van de olie-exploratie en exploitatie."

Verder zegt de brief: "We blijven ons inzetten, als leden van de internationale gemeenschap, om de acties van de Congolese regering te volgen en de Congolese civiele maatschappij te ondersteunen bij de bescherming van het milieu, politieke en sociale stabiliteit, duurzame ontwikkeling en de bescherming van het werelderfgoed."

Ook Sawit Watch en ATM, twee van onze partnerorganisaties in Aziƫ en OCMAL in Latijns-Amerika, organisaties die rond milieu en mijnbouw actief zijn, ondertekenden de brief. Zaterdag 4 mei werd de brief overhandigd aan Kabila en de betrokken Congolese ministeries.


Deel dit artikel